Читај ми!

Влада испунила обавезе за ЕУ

Усвајањем предлоге три закона - о кривичном поступку, о парничном поступку и о рехабилитацији, Влада Србије заокружила обавезе за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ, изјавио координатор Владе за односе са јавношћу Слободан Хомен.

Координатор Владе за односе са јавношћу Слободан Хомен изјавио је да је усвајањем предлога три закона - о кривичном поступку, о парничном поступку и о рехабилитацији, на данашњој седници, Влада Србије заокружила је своје обавезе за стицање статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Хомен је, на конференији за новинаре после седнице Владе, истакао да је тај сет правосудних закона од изузетне важности јер ће омогућити другачије функционисање судства у Србији.

"Први пут ће се знати временски рок трајања суђења, при чему ће судија бити обавезан да унапред закаже термине суђења у првом степену и свака странка ће знати колико ће трајати суђење у првом степену", рекао је Хомен.

Хомен је напоменуо да се Европска комисија сагласила са Предлогом закона о реституцији и да ће и он бити усвојен следећег четвртка, чиме ће бити испуњене све обавезе Србије према Акционом плану интеграције за стицање статуса кандидата.

"Оно што зависи од Владе Србије, биће испуњено, очекујемо позитивно мишљење Европске комисије", изјавио је Хомен.

Имајући у виду да ће кроз десетак дана почети и седница Скупштине Србије, на којој ће бити и усвојени сви закони, све би према процени Хомена требало да буде готово до 21. септембра, како је и предвиђено.

Ефикаснији рад правосуђа

Већ сада Србија показује одличне резултате у ефикасности рада правосуђа и решавања старих спорова, рекао је Хомен, истакавши да је ове године српско правосуђе решило 23 одсто више предмета него прошле године.

Хомен је указао на пример Привредног суда, који је разрешио за 39 одсто више предмета него прошле године.

"Са изузетно значајним законима о парничном поступку, уз Закон о извршном поступку, који је 1. септембра ступио на снагу, потпуно другачије ће функционисати српско судство", нагласио је Хомен.

У другом степену, закон налаже да суд одлуку по жалби донесе у року од девет месеци од првостепене пресуде.

"Такође, нико више не може да избегава доставу судских позива и других докумената, а ограничена је и могућност одлагања суђења", предочио је Хомен.

Према његовим речима, Закон о рехабилитацији се наслања на закон о реституцији. Србија је до сада донела 1.480 пресуда за рехабилитацију, док је у току још 800 поступака, навео је Хомен.

Накнада штете за рехабилитована лица

"Сва рехабилитована лица имаће право на накнаду штете, на пензијско и здравствено осигурање, као и на накнаду за време проведено у затвору, а њихове породице, наследници ће имати право на надокнаду штете, за оне који су без суђења, изгубили живот у рату или у затвору", објаснио је Хомен.

Део закона који се односи на конфисковану имовину, предвиђа да ће сва одузета имовина за рехабилитоване особе бити враћена према Закону о реституцији.

Шеф Владине канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић је навео да је Влада на данашњој седници усвојила Предлог закона о пребивалишту и боравишту грађана, за који се очекује да ће значајно унапредити ажурирање база личних података о грађанима и да ће се оне изједначити са стварним стањем.

Новина је, како је навео Михајловић, да тај закон прописује да се држављанину Србије, који има има право на личну карту, а нема пријављено боравиште, одреди боравиште на годину дана од дана издавања личне карте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво