Читај ми!

Бугарско-српска војна вежба

Премијер Бугарске Бојко Борисов и председник Србије Борис Тадић присуствовали заједничкој војној вежби српске и бугарске војске на војном полигону "Шабла" у Бугарској. Заједничка вежба сведочи о блиским односима две земље, поручио Тадић.

Бугарски премијер Бојко Борисов дочекао је уз почасну стражу председника Србије Бориса Тадића на војном полигону "Шабла" у Бугарској, где су присуствовали заједничкој војној вежби српске и бугарске војске.

"Учешће припадника Војске Србије на заједничким вежбама са бугарском армијом још један је доказ добрих односа две земље, две армије и два народа", рекао је председник Тадић.

Тадић се захвалио бугарском премијеру Бојку Борисову и министру одбране Ању Ангелову за могућности које су обезбедили српској 250. ракетној и 204. вадухопловној бригади у оквиру војне вежбе под називом "Јесен 2011".

Председник Тадић је, такође, честитао премијеру Бугарске на добрим резултатима у области економије и инфраструктурним пројектима.

Према Тадићевим речима, циљ Србије је улазак у ЕУ и Србија би волела да на том путу искористи искуство Бугарске у области безбедности и економије.

"Србија је у Програму Партнерства за мир и за мене је увек велика част и прилика да са премијером Бугарске, чланице Европске уније, разменим искуства у свим облицима државних активности, одбрани, сектору безбедности, борби против организованог криминала, економској сарадњи, билатералним и мултилатералним односима, пружајући пун допринос развијању пријатељских и добросуседских односа", рекао је Тадић.

Председник Србије је истакао да овакве вежбе доприносе изградњи и очувању мира у региону и Југоисточној Европи и показују да водимо рачуна о региону у коме живимо.

Бугарски премијер је поздравио напоре Србије и њеног председника Бориса Тадића ка ЕУ и навео да жели да Софија, Београд, Загреб, Беч, Лондон, Минхен, Париз буду "једна велика европска породица".

"Како би се то лакше постигло, градимо железнице и аутопутеве, јер су то планови Европе и пројекта 'Европа 2020'", додао је Борисов.

Заједничкој војној вежби присуствовали су и министри одбране Бугарске и Србије, Ању Ангелов и Драган Шутановац, министар унутрашњих послова Бугарске Цветан Цветанов, начелници генералштабова две земље, генерал Симеон Симеонов и генерал Милоје Милетић, и други високи војни званичници.

Изразивши задовољство због прилике да Војска Србије своје умеће поново демонстрира на полигону Шабла, министар Драган Шутановац је истакао да је сарадња Бугарске армије и Војска Србије једна од највиталнијих сарадњи које имају две земље.

Бугарска страна у вежбама је користила авионе "МиГ-29" и "Су-25", противавионске ракетне системе с навођењем "СА-2 волков", "СА-3 нева", "СА-6 куб", "СА-8 оса", "СА-10 (С-300)" и преносне ракетне системе земља-ваздух "СА-7 граил (стрела-2М)", док је Србија учествовала са авионом "МиГ-29".

У вежбама су учествовали и припадници бугарског ваздухопловства, морнарице, копнених снага и пограничне полиције, као и српске јединице противваздушне одбране.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара