Читај ми!

СНС o медијској стратегији

Потребно је прво онемогућити утицај тајкуна на медије, а онда разговарати о стратегији у тој области, рекао функционер СНС-а Небојша Стефановић. РТС одговорио СНС-у.

Српска напредна странка (СНС) данас је оценила да је бесмислено разговарати о медијској стратегији и томе да ли држава треба да има власништво у медијима или не, док се не реши проблем утицаја тајкуна на медије.

Функционер СНС-а Небојша Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да под тајкунима мисли на Драгана Ђиласа и Срђана Шапера који су, како тврди, власници свих маркетиншких секунди и готово свих медија у Србији.

Он је рекао да СНС има доказе да фирме Ђиласа и Шапера имају велики утицај на куповину секунди од РТС-a, Б92, "а вероватно и других медија".

"Ми не желимо уопште да разговарамо о доношењу било какве стратегије, док се ово питање не реши", рекао је Стефановић.

Чињенице доступне сваком одговорном политичару и сваком професионалном новинару оповргавају више пута поновљену тврдњу напредњака, наводи се у саопштењу службе маркетинга РТС-а и додаје да Јавни сервис Србије годишње послује са 10 маркетиншких агенција и са више од 200 директних купаца рекламних секунди.

Према подацима ове службе, РТС је у 2010. години остварио маркетиншки приход од 25 милиона евра. Скоро 40 одсто од укупног прихода остварено је директним уговарањем, а остатак 61 одсто чини збирни приход десет маркетиншких агенција.

Закони дозвољавају продају секунди искључиво годину за годину и забрањују успостављање монопола било које агенције.

Предлажемо напредњацима, или било којој другој заинтересованој политичкој партији, да ангажује угледну ревизорску кућу која би прегледала све папире и утврдила чињенично стање.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(субота, 13. авг 2011, 11:32) - anonymous [нерегистровани]

Re Aleksej

Ne, to sto kazete je zamena teza.
Ne znaci da je lepo onima koji na izborima nece glasati za SNS, nego znaci da su provalili SNS koji su jos gore od sadasnje vlasti i da, jednostavno, mozda nece glasati za nikoga, tj. bojkot izbora. Sto je i najbolje resenje.
Treba bojkovati sve politicke stranke.

(субота, 13. авг 2011, 07:39) - anonymous [нерегистровани]

Informisanje

Kao prvo, posstovni gospodine Stefanovic - dobro se poznajemo.
Iz vremena kada ste rezultate terenaca OO SRS u naselju Braca Jerkovic prisvojili, i sa ostalim prisvojenim obradili (kako rekoste:"sintetizovali") u SVOJ izvesstaj COU SRS.
Onda ste, mladi gospodine, na krilima revolucije, uleteli u Studio "B".
Sledi promena garderobe i sada visse niste cclan SRS, vec potpredsednik SNS.
Pokojni otac me je uccio da, kada se menja vlast, prvi na udaru su sistemi informisanja, slede banke, posste,...
To ste i vi uradili sa Studijom "B".
Od sramnog Kumanovskog sporazuma nisam cclan SRS, ali pratim zbivanja i promene.
Neverovatno je kako jedan mlad ccovek dozzivi katarzu od ideologije SRS (pobegne iz stranke), i sada (a ko ce Vam mladi gospodine verovati, sada?)promovisse recikliranu SRS politiku, zvanu politikom SNS.
Vass lik i delo su poznati, jedino nije poznato odakle vam hrabrost da udarate po sistemima informisanja (osim bahatosti, normalno)?
Ove drusstvene, strukturne, promene koje zagovara SNS padaju u vodu sekundom odluke vasseg finansijera.
Priccate o kreditima za promociju.
Krediti trazze odredjenu garanciju.
Ccime pokrivate garanciju?
Da nije tuzzno, bilo bi veselja.
U svakom sluccaju, srecni izbori i zzelim Vam mnogo liccnog rada ne "resavskog".
Pozdrav, profesor Stefanovic, ex predsednik OO Braca Jerkovic SRS

(петак, 12. авг 2011, 21:56) - Drina [нерегистровани]

Naopako

Najznačajnije medije u Srbiji poseduju domaći biznismeni i tajkuni, delom su u nešto manjoj meri na tržištu prisutne strane kompanije (nemački WAZ, švajcarski Ringier, američki News corporation), ali je karakteristično da državne strukture i dalje imaju veliku zastupljenost u pogledu direktnog vlasništva u medijima. Postoji takodje i ne toliko čest fenomen da su i neki novinari obezbedili vlasništvo u medijima u kojima su prethodno radili. Sa druge strane čak 12 medija je u vlasništvu domaćih biznismena, od kojih se za većinu njih može tvrditi da su u pitanju srpski tajkuni, tj. ljudi koji su do „prvog miliona“ došli zahvaljujući bliskosti s Miloševićevim režimom.

(петак, 12. авг 2011, 21:54) - Milka Krsmanović [нерегистровани]

Daljinski

Vlasnike medija u Srbiji ne možemo menjati zakonskim aktima, ali javnost makar ima puno pravo da zna ko su stvarni vlasnici medija i da na osnovu toga bira šta će gledati, slušati i čitati

(петак, 12. авг 2011, 21:52) - Milojko Jovin [нерегистровани]

...

Pojedini mediji u Srbiji dobrovoljno prihvataju ulogu “glasnika tajkuna” i pokrecu teme (ili ih drze u tajnosti) u zavisnosti od zelje njihovih finasijera.Pojedini mediji su takodje toliko drski da se otvoreno stavljaju u sluzbu rezima i postaju njihova udarna pesnica.

(петак, 12. авг 2011, 21:51) - Vilenjak [нерегистровани]

A kako drugacije

Medijima u Srbiji potrebna je pomoć da se odupru snažnim i različito stečenim interesima centara ekonomske moći, koji predstavljaju pretnju slobodi medija. Njihovi interesi su najčešće u konfliktu sa interesima javnosti.

(петак, 12. авг 2011, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Mediji

Nema nezavisnih medija nigde i ne treba se zavaravati.To su price za malu decu. Evropski i americki mediji su striktno vezani ili za vlast ili za mocnike koji ih placaju a kada su u pitanju informacije i vesti od nacionalnog znacaja svi su pod isti kisobran. Izazivam odmah nekog vlasnika nekih novina ili radia i tv da izadje na crtu i kaze, moj medij je nezavisan. Odmacu mu dokazati da je itekako zavisan.O drzavnim medijima ili ti nekim servisima ne treba trositi reci. Vlast je vlast i vezi konja gde ti gazda kaze pa makar crkli i konj i gazda.

(петак, 12. авг 2011, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

SNS i mediji

Pa lider SNS-a je nedavno izjavio kako bi iste noci po pobedi na izborima promenio generalnog direktora RTS-a! Zar i to ne bi bio svojevrsni partijski pritisak na medije?

(петак, 12. авг 2011, 21:19) - Verica [нерегистровани]

Isto

Meni je samo drago to sto moram da placam pretplatu za televiziju koja najvise doprinosi medijskom mraku u Srbiji. Jedina razlika izmedji RTSa 90ih i RTSa sada je to sto moramo da placamo pretlatu za nju... Kladim se da mi ovo nece izaci :D

(петак, 12. авг 2011, 21:16) - Aleden22 [нерегистровани]

Namerno

Oni se bore jedino za sebe i svoje pozicije.. Ako to znaci povratak u 90te.. neka bude.