Читај ми!

Неопходни мир и јединство

На северу Косова су најнеопходнији мир и јединство, констатовано на састанку челника српских општина и председника Бориса Тадића. Договорен наставак сарадње са међународном заједницом, уз поштовање резолуције 1244. Срби чекају одлуку локалних власти о даљој судбини блокада, која би требало да буде донесена у уторак. На Косово стигли лекови.

22.19 - Представници Срба са севера Косова и председник Борис Тадић констатовали су да су северном делу Покрајине најнеопходнији мир и јединство.

21.57 - Челници српских општина пренели председнику Тадићу да инсистирају на стриктном поштовању Резолуције 1244, рекао начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић.

21.56 - Председници општина поручили председнику Тадићу да српски народ у Покрајини стоји уз државу Србију и верује у руководство државе, рекао министар Горан Богдановић.

21.22 - Завршен састанак председника Србије Бориса Тадића и председника општина са севера Косова. Састанак трајао три сата.

18.26 - Састанак председника Србије Бориса Тадића и председника општина са севера Косова почео око 18.20 часова у згради Председништва. Састанку присуствују и Борислав Стефановић и Горан Богдановић.

13.28 - Председници општина са севера Косова отпутовали су у Београд, где ће се данас по подне састати са председником Србије Борисом Тадићем.

Председник Србије Борис Тадић поручио је вечерас у разговору са челницима општина и скупштина општина са севера Косова да су у Покрајини најнеопходнији мир и јединство.

У саопштењу Прес службе председника Републике наведено је да су се учесници састанка сложили да међународне институције на Косову Кфор и Еулекс морају остати статусно неутралне.

Током разговора наглашена је важност подршке грађана са севера Косова својој држави и подршка Србије својим грађанима, додаје се у саопштењу.

"У конструктивном разговору који је трајао више од три сата, у доброј атмосфери, учесници састанка су констатовали да су на северу Косова најнеопходнији мир и јединство", наводи се у саопштењу.

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић рекао је да су представници Срба Тадићу пренели да инсистирају на стриктном поштовању Резолуције 1244. "Договорили смо наставак сарадње са међународном заједницом", изјавио је Недељковић.

"Потврђено нам је да имамо пуну подршку и сарадњу са институцијама Републике Србије и договорили смо се да локални представници са државним врхом решавају све проблеме на северу Покрајине, што значи да имамо пуну подршку државних институција", рекао је Недељковић.

Упитан да ли су представници Срба прихватили споразум, рекао је да мисли да "нико не тражи да тај споразум буде прихваћен или не, споразум је постигнут".

"Споразум је постигнут између наше државе Србије са једне стране и са командантом Кфора с друге стране, тако да ћемо ми након повратка одржати заједничку седницу, где ћемо предузети мере да испунимо наше обавезе из тог споразума", поручио је Недељковић.

Недељковић није прецизно одговорио на питање да ли ће бити уклоњене све три барикаде, рекавши да ће свакако бити обезбеђен несметан саобраћај и слобода кретања, на путевима где су постављене и као проблем навео само барикаде у месту Рударе.

Састанку су, осим представника Срба, присуствовали министар Горан Богдановић и шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић. Богдановић је рекао да су председници општина поручили Тадићу да српски народ у Покрајини стоји уз државу Србију и верује у руководство државе.

"Циљ састанака није био да се да директива руководству општина, већ је имао сврху да упозна председника Тадића са новонасталом ситуацијом, као и да се разговара о имплементацији привеременог споразума са Кфором, рекао је Богдановић.

На питање да ли је било речи о томе да ли ће представници Срба на северу Косова наставити са блокадама, министар је казао да ће седница скупштине општина бити одржана у уторак и да је на "њима какву ће одлуку да донесу". "Ми верујемо у разумност људи и они су до сада показали сву одговорност", истакао је Богдановић.

Барикаде чекају договор

Представници Срба обратили су се ноћас народу на барикадама у месту Рударе. Грађани на северу Косова ишчекују одлуке локалних власти о даљој судбини блокада путева.

У Лепосавићу је мање грађана на барикадама него раније, а у Рудару је стање непромењено.

У Покрајину је стигла помоћ у неопходним лековима и медицинским средствима здравственим установама на Косову и Метохији, коју је обезбедило Министарство здравља Србије, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Дирекцијом за робне резерве.

Министарство здравља ће наставити да обезбеђује све потребне лекове и медицинска средства свим здравственим установама на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу министарства.

На административним прелазима Јариње и Брњак путнички саобраћај се данас одвија без проблема и са минималним застојима због контроле идентитета путника, а на барикадама се пропуштају возила Кфора.

На консултацијама представника Владе Србије са председницима српских општина на северу Косова, одржаним синоћ у Лепосавићу, договорени су закључци који би требало да буду потврђени на тој седници.

Уклањање барикада је услов договора који су министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић постигли са Кфором о решењу кризе, настале након покушаја специјалних јединица косовске полиције РОСУ да преузму административне прелазе.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи