Читај ми!

Косовске санкције Србији

Косово забранило увоз производа из Србије и увело додатну таксу од 10 одсто за производе из БиХ. Влада Хашима Тачија ту одлуку образложила блокадом извоза са Косова. "Одлука ступа на снагу одмах... Производи из Србије биће заустављени на граници", рекла Мимоза Кусари Љиља.

Министарка трговине и индустрије у косовској влади Мимоза Кусари Љиља саопштила је да је Приштина зауставила увоз робе из Србије, док ће увозници робе из Босне и Херцеговине плаћати додатну таксу од 10 одсто, као реципрочну меру због блокаде продаје косовских производа у Србији и БиХ.

"Не признајемо царинске печате Србије и сва роба која долази из Србије биће заустављена на граници", рекла је косовска министарка. "Ова одлука ступа на снагу одмах".

Према ранијим проценама, вредност годишњег извоза робе из Србије на Косово износи од 200 до чак 370 милиона евра, док се на Косово из БиХ годишње увезе роба у вредности од око 80 милиона евра.

Србија, БиХ и власти у Приштини потписнице су споразума ЦЕФТА са осталим тржиштима југоисточне Европе, према којем нема царина у кретању роба, већ се плаћа само порез у висини од 18 одсто.

Одлука о увођењу ембарга је, наводи се у саопштењу косовске владе, последица "неуспеха у постизању споразума о признавању царинских печата Косова и о слободној трговини".

Практично, ембарго на увоз српских производа је последица одлагања шесте рунде преговора Приштине и Београда, који се воде у Бриселу уз посредовање Европске уније.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи