Читај ми!

Дебата о пиратерији

Скупштина Србије завршила расправу о оптичким дисковима. Циљ предложених решења је смањење степена пиратерије у Србији, истакао ресорни министар Жарко Обрадовић. Посланици расправљали и о предложеним решењима о основама образовања и васпитања.

Скупштина Србије завршила је расправу о изменама Закона о основама система образовања и васпитања и Предлогу закона о оптичким дисковима, а сутра ће наставити седницу.

Предложеним законом о оптичким дисковима правно се уређује питање производње, комерцијалног умножавања, промета, увоза и извоза оптичких дискова и опреме за њихову производњу и репродуковање.

Образлажући закон, министар образовања у науке Жарко Обрадовић нагласио је да је циљ предложених решења да смање степен пиратерије у Србији, који је тренутно један од највиших у Европи.

Њиховим усвајањем, како сматра министар, отвориће се могућност да се надлежни органи успешније и ефикасније боре против пиратерије и "сиве" економије у производњи и промету дискова.

Посланици су разматрали и Предлог закона о основама система образовања и васпитања.

Тим предлогом се регулишу питања васпитно-дисциплинских мера за ученике, рада наставника преко норме, као и заштите података у јединственој бази података.

Министар Жарко Обрадовић рекао је да су измене закона о основама образовања и васпитања  предложене на усвајање по хитном поступку пошто би требало да се примењује од нове школске године, односно 1. септембра.

Током двогодишње праксе у примени постојећег закона, како је раније рекао Обрадовић, уочено је постојање неадекватних решења, па је тако када се ради о понашању ученика предложено веће укључивање и родитеља и наставника и школе, како би сви знали када неки ученици чешће изостају са наставе и због чега.

Обрадовић је навео да измене закона покушавају да реше проблеме у дисциплини ученика, питању пријема наставника у радни однос и прековремени рад, као и заштиту података у јединственом информационом систему просвете.

Министар је рекао да је нагомилавање неоправданих изостанака ученика уочено као проблем, па ће тако предложеним изменама школе бити дужне да реагују већ после 15 неоправданих изостанака и родитеље обавесте о томе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 06. јул 2011, 13:54) - Заре З [нерегистровани]

Образовање

А ко ће и кад расправљати о образовању посланика?

(среда, 06. јул 2011, 09:40) - Бамби [нерегистровани]

Школство

Није довољно само доносити законе и одредбе, потребно је увести и мере контроле истих! Школство, чини ми се, никада није било у лошијем стању... Уместо да мирно шаљемо децу у Образовно васпитну установу стално смо у трзају како ће нам дете проћи у школи и да ли ће са довољно знања и културе изаћи из исте! Мислим да родитељи треба да буду укључени у образовање своје деце али не и претерано јер они уписују децу у установу у којој очекују да раде довољно способни, школовани људи који поред свега што им је у опису посла треба да утичу и на васпитање наше деце! Поставља се питање да ли наставници и професори довољно знају да раде са децом и да ли заиста маре за децу коју обучавају или долазе на посао од 8-4 и то је то!