Посланици о реконструкцији

Парламент и сутра расправља о изменама Закона о Влади и Предлогу закона о министарствима. Нова решења омогућиће јединствено политичко деловање, ефикасност Владе и усаглашено представљање њених ставова у јавности, истакао министар Милан Марковић. Опозиција сматра да је реконструкција Владе политичка нагодба.

Посланици Скупштине Србије наставиће сутра обједињену расправу о Изменама закона о Влади и Предлогу закона о министарствима, чије је доношење предуслов за реконструкцију Владе Србије.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић изјавио је да ће реконструисана Влада Мирка Цветковића имати најмање ресора од Другог светског рата.

Марковић је, образлажући пред посланицима предложене законе, констатовао да је само 2004. години у Влади Србије било 17 министарстава, колико би требало да има и Цветковићева реконструисана Влада, али да је имала више посебних организација.

Министар је објаснио да ће доношење Измена закона о Влади омогућити виши степен јединственог политичког деловања Владе и усаглашено представљање њене политике и ставова у јавности.

Нови Закон о министарствима је, како је навео, нужно донети, како би се обезбедило ефикасније функционисање Владе, рационалнија и функционалнија организација рада државне управе и делотворан и економичан рад и ефикасно остваривање утврђених надлежности министарстава.

Такође, нова структура Владе ће, према Марковићевим речима, створити организационе претпоставке за ефикасније доношење одлука и смањење расхода државне управе.

Шефица посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија рекла је да је циљ реконструкције Владе политичка стабилност и остваривање раније зацртаних циљева.

Шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић изјавио је да је реконструкција одговоран потез Владе Србије и да она неће бити на штету грађана.

Опозиција је била разочарана што у скупштинску салу није дошао премијер. У својим излагањима најчешће су коментарисали кадровска решења.

"Партијска нагодба" 

Шеф посланичке групе ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је да предлог владајуће коалиције о реконструкцији није резултат разумног констатовања да нешто у држави мора да се мења, већ да је то "партијска бувља пијаца".

"Зашто је Министарство енергетике подељено тако да један део припадне ортопеду, а други најнеефикснијем министру, који прави погрешну траку аутопута. Један од најкоректнијих министара у Влади био је Шкундрић", каже Јовановић.

Јован Палалић из ДСС-а изјавио је да би Влада Србије требало из скупштинске процедуре да повуче предложене Измене закона о министарствима, док је Предлог закона о Влади оценио као скандалозан, а реконструкицију партијском нагодбом без икаквог циља.

Палалић је у скупштинској расправи рекао да је одлука о смањењу броја министара показала озбиљну кризу власти и почетак рушења институција у Србији.

Лидер СНС-а Томислав Николић поново је од власти затражио изборе у новембру и запитао да ли у реконструисаној Влади стари људи доносе нову младост и енергију. Према његовим речима, Закон о Влади се доноси искључиво због Млађана Динкића. 

"Козметичке промене" 

Председник Нове Србије Велимир Илић поручио је властима да им је исцурило време, наводећи да их зато хвата паника, јер се ближе избори. Он је оценио да је реч о козметичким променама и да се враћају мрачна времена, јер министри сада морају да иду по своје мишљење.

Посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић изјавио је да од реконструкције не очекује никакво побољшање.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор сматра да би требало преименовати Министарство за државну управу, локалну самоуправу и људска и мањинска права у Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу и основати унутар њега Управу за људска и мањинска права.

Посланицима је стигло обавештење од премијера да неће достављати имена наследника Динкића, Калановићеве и Милосављевића, јер би то, како каже, била увреда за углед парламента, у дану се зна да једно од тих министарстава неће постојати.

Имена министара премијер ће доставити, пошто предложене измене закона буду усвојене.

Посланици су преподневни рад завршили расправом о попису становништва и пољопривреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи