Следеће недеље о реконструкцији

Парламент ће следеће недеље расправљати о изменама Закона о министарствима. Ако буду спојена министарства за инфраструктуру и енергетику, ресорни министар биће Милутин Мркоњић, каже Ивица Дачић. ДС без три министарства, а СПС и Г17 плус са по једним мање, каже Расим Љајић. Могуће нове надлежности за Министарство правде, рекао Слободан Хомен.

Скупштина Србије расправљаће, следеће недеље, о изменама Закона о министарствима, најавила је председница парламента Славица Ђукић-Дејановић.

Посланици ће добити предлог измена Закона о министарствима пре уторка, 8. марта, када истиче рок у којем премијер Мирко Цветковић треба да обавести парламент о предлозима за нове министре.

"Нигде нисмо закаснили, све се догађа следеће недеље", рекла је Славица Ђукић-Дејановић, одговарајући на питање посланика Милоша Алигрудића из ДСС-а који наводи да ће парламент касно расправљати о изменама у Влади Србије, будући да у уторак истиче рок у којем премијер мора да предложи нове министре.

Спајање министарстава

Заменик премијера Ивица Дачић изјавио је да ће у наредним данима бити реализован договор странака владајуће коалиције о реконструкцији Владе.

Дачић је рекао новинарима да до тада треба направити договор странака владајуће коалиције, како би се реализовала реконструкција Владе.

Подсетио је да је постигнут договор да се смањи број министарстава и министара, односно, чланова Владе, а да ће то бити урађено спајањем министарстава.

"Уколико буду спојена министарства за инфраструктуру и енергетику, ресорни министар биће Милутин Мркоњић", нагласио је министар Дачић.

Дачић каже да је СПС задовољан радом својих министара и да неће никога да смењује, а да је предлог о спајању министарстава потекао од странке Г17 плус, у складу са њиховим ставом: "Своје не дамо, туђе нећемо".

ДС без три министарства, СПС и Г17 плус са по једним мање

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је да ће приликом предстојеће реконструкције Владе Србије, Демократска странка остати без три министарства, а да ће по једно мање имати Г17 плус и СПС.

"Верујем да ће то бити по формули која је у јавности циркулисала, тако да ће постојати сличан однос који је постојао приликом формирања владе - три министарства мање ДС, а по једно мање СПС и Г17 плус", рекао је Љајић новинарима у парламенту.

Љајић верује да ће се реконструкцијом завршити период политичких сукоба и конфронтација, пре свега, међу чланицама владајуће коалиције и да ће се Влада за годину дана, колико јој је остало до краја мандата, посветити да грађани осете бољитак.

"Уколико тога не буде, никаква реконструкција нам неће помоћи", рекао је Љајић и додао да прича о реконструкцији мора да се заврши и да премијер Мирко Цветковић, после тога, изађе са конкретним предлозима мера за побољшање економске ситуације и посебно побољшање животног стандарда.

Нове надлежности Министарства правде? 

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен рекао је да има наговештаја да ће том министарству бити придодате нове надлежности, односно, ново министарство.

"То неће бити ни мала ни лака ствар, већ додатна обавеза", рекао је Хомен новинарима у Палати Србије.

Хомен је додао да је најбоље да се сачека одлука премијера Мирка Цветковића, који је најавио да ће сутра саопштити детаље о променама у Влади.

Хомен је истакао да је апсолутно сигуран да ће министарка правде Снежана Маловић остати на том месту.

Посланик Српског покрета обнове Жика Гојковић каже да ће та странка подржати Владу Србије, без обзира на то колико она министарстава имала.

Гојковић је новинарима у парламенту рекао да су за ту странку персонална решења у другом плану и поновио да је СПО спреман да се без условљавања одрекне министарства којим руководи, уколико је то у циљу политичке стабилности и остваривања зацртаних циљева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се