ЛДП захтева корекцију акциза на гориво

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић најавио да ће та странка тражити промену Закона о акцизама. Држава штити монопол НИС-а и компромитује тржишне и политичке реформе, сматра Јовановић.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић затражио је заказивање хитне седнице Скупштине Србије на којој би се расправљало о изменама Закона о акцизама јер су, како је оценио, двојне акцизе на нафтне деривате неприхватљиве.

"Уместо даљег губљења времена и примене закона о високим акцизама на увозна горива, ЛДП ће одмах предложити конкретну измену тог прописа", пише у саопштењу ЛДП-а.

Јовановић наводи да ће већ у понедељак све остале странке, нарочито оне које се сада ограђују од закона за који су гласале, имати прилику да подрже закон који предлаже ЛДП и омогуће његово стављање на дневни ред хитне седнице Скупштине.

"Свако даље одлагање биће доказ да странке које су гласале за штетан енергетски споразум с Русијом, интересе из тог посла стављају изнад потреба грађана, развоја слободне конкуренције, поштовања обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању и уласка Србије у ЕУ", наводи Јовановић.

Према његовим речима, калкулантска политика власти компромитује европску идеју и неопходне тржишне и политичке реформе и да је нови Закон о акцизама који је омогућио двојне акцизе последњи у низу примера.

"Бензин и друга горива су поскупела искључиво због одлуке власти да повећа увозне акцизе и да, због прикривене заштите монопола НИС-а, увозне деривате у старту учини скупљим за пет до шест динара по литру", навео је Јовановић.

Држава штити монопол

Србија, према речима Јовановића, тврдоглаво штити руску државну компанију којој је поклонила свој монопол у нафтном бизнису, док ЕУ захтева мере које су у складу са интересима грађана Србије.

То је зато, навео је лидер ЛДП-а, што је владајућа већина проценила да је брига о интересима Русије и њене фирме важнија од либерализације тржишта и демонополизације која би омогућила ниже цене, раст тржишта, квалитетнија горива и извесније приходе државе.

Притисак Брисела на Београд да се демонтирају монополи доживљава се и јавности представља као уцена Европе, а не као један у низу гестова којима се афирмише европска идеја, навео је Јовановић.

Изгласавањем амандмана на закон које је предложила Социјалистичка партија Србије, акциза на гориво из увоза повећана је од 1. јануара више него на гориво које производи Нафтна индустрија Србије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво