Десет година од историјских избора

Пре тачно десет година, одржани су избори, који су означили одлазак са власти тадашњег председника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића. На изборима победио Војислав Коштуница, јединствени кандидат Демократске опозиције Србије.

На данашњи дан, пре тачно десет година, одржани су избори, који су означили одлазак са власти тадашњег председника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића.

На тим председничким изборима победио је Војислав Коштуница, јединствени кандидат Демократске опозиције Србије.

Истог дана, пре десет година, ДОС је однео победу на локалним и изборима за оба већа Скупштине СР Југославије.

После првих изборних резултата, Милошевић је одбио да призна пораз у првом кругу и затражио одржавање другог изборног круга, 8. октобра, што су Коштуница и ДОС, који је чинило 17 опозиционих странака, одбили.

Пошто је Савезна изборна комисија утврдила да "ниједан кандидат у првом гласању није добио већину" и саопштила да ће се обавити други круг гласања, челници ДОС-а су позвали народ Србије на блокаду свих институција.

ДОС је тада затражио од Милошевића да до 5. октобра, у 15 часова, призна изборну вољу грађана.

Пораз Слободана Милошевића дефинитивно је потврђен десет дана касније, на петооктобарским демонстрацијама у центру Београда.

Дан после протеста, Милошевић се путем телевизије обратио грађанима Србије и званично признао пораз на председничким изборима.

Десет година касније, сматрају аналитичари, Србија се може подичити конституисаним демократским системом, у којем су, међутим, изневерена нека од социјалних и економских очекивања грађана.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(субота, 25. сеп 2010, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

kostunica

je tad zloupotrebljen, opozicija ga je zloupotrebila, njegovo postenje, cast i cist obraz, kao i mudre ali ipak ideje posvecene podizanju nacije iz pepela. mnogi nisu glasali protiv milosevica i za opoziciju nego za kostunicu! da se kojim slucajem djindjic tada kandidovao, siguran sam da bi sloba dobio izbore.

(субота, 25. сеп 2010, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Zivela Sloboda 2

Kad bi sada glasao bilo bi to za Milosevica.

(субота, 25. сеп 2010, 09:02) - ranko [нерегистровани]

?

Koja sloboda???

(петак, 24. сеп 2010, 23:45) - Алачевац [нерегистровани]

Кратко памћење

Пре десет година сам имао 34, био без пребијене паре у џепу и било какве могућности да нађем нормалан посао. О летовању нисам могао ни да помислим, прислушкивала ме Милошевићева тајна служба, из освете сам послат као резервиста на Косово.

Данас живим пристојно од свог рада, сваке године се уштеди и за летовање. Нико ми више не прети и слободно дишем.

Посла у мајци Србији има: можда га нема на Теразијама, али га зато има у Алибунару, селима око Пирота, а вероватно и на Пештери. А има и много размажених синова и ћерки који извољевају, да не причам о људима пред пензијом којима је "испод части" да мењају професију.

Ако нема посла у фабрици - има на њиви.

(петак, 24. сеп 2010, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

Sad je bolje

Sad je bolje... imam pasos... ali nemam para da odem :(

(петак, 24. сеп 2010, 21:54) - anonymous [нерегистровани]

Покајник

Кајем се што сам био учесник тих протеста, јер наш идеал је био нешто друго,а не ово што данас имамо.

(петак, 24. сеп 2010, 21:43) - anonymous [нерегистровани]

Posle Tita i Slobe..

Naravno da je sada lakse ziveti, pa citav svet se promenijo u zadnjih 2 godine , a da ne pricamo pre 10 ili 30 godina.
Medjutim nemojmo zaboraviti jednu cinjenicu koliku su drzavu i sta sve ostavili ova dvoica, a koliko mi to imamo danas kao drzava.(opet su oni krivi a ne mi)
Sto se tice "boljeg zivota", dobrih auta (stranih), masina (stranih) to ce tek nove generacije da osete i da zapitaju svoje roditelje sto nisu mislili svojom glavom. Koliko smo duzni? Da li imamo potencijal za konkurentnu utakmicu. Koliki je eksport a koliki inport. Koliki je BNP??Moral, kultura itd..

(петак, 24. сеп 2010, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

re;ZIVELA SLOBODA

pa,vidi se da si jos mali...

(петак, 24. сеп 2010, 20:12) - Janko [нерегистровани]

Bez njega nista

Da nije protivkandidat bio onaj koji je pobedio Milosevica, ne bi nista bilo od pobede. Covek bez mrlje, jedini koji se ni pre ni posle nije sastajao sa Milosevicem. Njega danas srpske vlasti vise mrze od bilo koga u Pristini. Zasto?

(петак, 24. сеп 2010, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

sloboda-n

U Jugi je bilo i posle broza Tito
a u Srbiji posle Slobodana, Slobo!
Neka mu je vecna slava!