Усвојена резолуција о Косову

Генерална скупштина УН усвојила резолуцију о Косову, коју је поднела Србија уз подршку Европске уније. Резолуција усвојена једногласно, односно акламацијом. Заседање каснило, због проблема у вези са присуством косовских званичника.

Резолуција коју је Србија поднела Генералној скупштини УН-а у Њујорку усвојена је акламацијом.

У обраћању Генералној скупштини министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да Србија неће признати независност Косова и позвао скупштину УН да акламацијом усвоји резолуцију коју је Србија поднела заједно са Европском унијом.

"Србија сматра да резолуција заслужује пуну подршку дома и да би требало да буде усвојена акламацијом", рекао је Јеремић у обраћању Генералној скупштини УН.

Јеремић је рекао да Србија предлаже резолуцију заједно са 27 чланица Европске уније, од којих неке нису признале независност Косова, а неке су то учиниле.

Јеремић је истакао да је предложена резолуција фундаментално статусно неутралан документ. 

Пленарна седница почела је са двочасовним закашњењем, због недоумица које је изазвало присуство представника Косова, па је Јеремић затражио од председавајућег Генералне скупштине објашњење, с обзиром на то да Косово није суверена и независна држава.

"Видимо представнике Косова. Они нису суверена независна држава и молим Вас објасните нам њихово присуство", рекао је Јеремић, показујући на председника Косова Фатмира Сејдијуа, премијера Хашима Тачија и министра спољних послова Скендера Хисенија.

Српски став подржали су Руси, али је њихов протест био узалудан, јер је председавајући био немоћан да интервенише. Косовска делегација смештена је на трећем нивоу, резервисаном за госте. 

"Они су гости Француске, Немачке, Велике Британије, Италије и САД", одговорио је председавајући Али Абдусалам Треки.

Резолуција резултат компромиса

Резолуција је резултат договора Србије, 22 државе које су признале независност Косова и пет које то нису учиниле.

Компромис је постигнут, како би сва питања била решавана у партнерском односу са Европом, рекао је председник Борис Тадић и истакао да резолуција, ни на који начин, не садржи признање независности Косова.

Према његовим речима, процес усаглашавања резолуције са ЕУ почео је још 26. јула, када је била седница Скупштине Србије, на којој је и обећао разговор са Европском унијом и другим важним факторима у међународној заједници.

Измењена резолуција се, као и претходна, позива на принципе и циљеве УН. Прима се к знању садржај саветодавног мишљења Међународног суда правде, из јула ове године.

У новој резолуцији нема, за неке европске партнере спорне реченице, да једнострана сецесија не може бити прихватљив начин за решавање територијалних питања.

Изостављена је и формулација да се дијалогом реше сва отворена питања. Уместо тога, измењена резолуција поздравља спремност Европске уније да олакша процес дијалога Београда и Приштине.

Наводи се да би процес дијалога, сам по себи, био фактор мира, безбедности и стабилности у региону и да би дијалог имао циљ да унапреди сарадњу, оствари напредак на путу ка Европској унији и побољша животе људи.

После расправе у Генералној скупштини, питањем Косова ће се и убудуће, као и досад, бавити Савет безбедности УН, у складу са Резолуцијом 1244.

Јеремић: Усвајање резолуције од изузетне важности

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да Резолуција, која је консензусом усвојена на седници Генералне скупштине УН, ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије.

Јеремић је рекао Танјугу да је усвајање резолуције Србије о Косову, усаглашене са ЕУ, од изузетно велике важности, јер се њом окончава процес пред Међународним судом правде са политичким закључком који позива на преговоре.

"Резолуција која је усвојена ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије. Већина говорника у дебати, укључујући и неке од најутицајних држава - Русију, Кину, Индију, Бразил, Аргентину, Индонезију - јасно је дискутовала у корист Србије", рекао је Јеремић.

Он је подсетио и да две трећине чланица УН није признало једнострано проглашену независност Косова, као и да је решење прихватљиво за све стране могуће постићи само дијалогом.

"Србија је спремна за дијалог. Србија је одувек била спремна за дијалог, а надам се да ће и косовски Албанци бити спремни за дијалог. Решење за било које отворено питање може се легитимно постићи само када буде потврђено у Савету безбедности", истакао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је седница ГС УН каснила више од два сата, јер су се косовски Албанци појавили у сали, а нису били позвани ни од једне државе чланице УН. Јеремић је рекао да су представници Србије захтевали да косовски Албанци напусте салу, што они нису учинили, одбијајући да уђу у састав било чије делегације.

Према његовим речима, спор је разрешен тако што је пет држава - САД, Немачка, Британија, Италија и Француска - позвало представнике косовских Албанаца као госте.

Чланице УН поздравиле усвајање резолуције

Учесници дебате у Генералној скупштини УН поздравили су усвајање резолуције Србије о Косову позивајући Београд и Приштину на дијалог.

Представница САД поздравила је усвајање резолуције и поновила да је Косово посебан случај а не преседан, да су преговори о статусу исцрпљени а да нови не би били од користи.

Према њеној оцени, резолуција је у складу са снажном подршком САД независности Косова, његовој суверености.

Сада је тренутак да се крене напред и да Србија и Косово остваре нову фазу у односима уперену ка заједничкој будућности у ЕУ, истакла је америчка амбасадорка и додала да ЕУ треба да олакша дијалог између Београда и Приштине и сарадњу на пољу европских интеграција да би се побољшао живот у региону и постигао мир.

САД су спремне да помогну конструктивни дијалог и остају посебно ангажоване у пружању помоћи земљама региона за постизање пуноправног чланства у ЕУ, закључила је америчка амбасадорка.

Представник Русије поновио је да принципијелна позиција Москве о независности Косова остаје на снази и да је Резолуција 1244 основ за решавање питања Косова као и да главни форум за дискусију о будућности покрајине остаје Савет безбедности УН.

Кинески представник сматра да је косовско питање веома осетљиво и да утиче на мир и безбедност Балкана и читаве Европе. Кина подржава узајамно прихватљиво решење.  

Кина, како је додао, "узима на знање саветодавно мишљење Међународног суда правде и свесна је да различите стране имају различито виђење тог мишљења."

Поновио је подршку Пекинга територијалном интегритету и суверенитету чланица УН. "Мишљење МСП не треба да спречи две стране да нађу одговарајуће и узајамно пирхватљиво решење," истакао је кинески представник.

Дијалогом до решења

Представник Турске поздравио је резолуцију оценивши да она представља значајан корак за мир и стабилност у региону.

"Верујемо да је дијалог једини начин да се постигне решење," рекао је представник Турске напомињући да је позиција Анкаре о независности Косова позната и да Турска подржава независност Косова.

Бразил је истакао да свако решење за Косово мора имати подршку међународне заједнице и да Резолуција 1244 остаје основ за решавање тог питања.

Представник Индије је рекао да суверенитет и територијални интегритет држава чланица мора поштовати и да би косовски проблем требало решити мирним путем.

Представник Албаније је навео да је случај Косова јединствен, а независност Косова реалност коју признаје више држава. Додао да ће мишљење МСП помоћи многим државама да признају независност Косова. Изразио је поштовање за "напоре ЕУ да Србија заузме разуман став."

Иран сматра да усвојена резолуција представља позив свим странама да реше своје сукобе дијалогом. "Наглашавамо да сви спорови морају да се реше мирно, у складу са међународним правом и уз поштовање Повеље УН и заштите интегритета држава чланица УН", рекао је ирански амбасадор.

Венецуела сматра да је једнострано проглашење независности Косова кршење Резолуције 1244, али подржава напоре да се две стране охрабре да наставе дијалог.

У случју Косова, морамо да будемо свесни постојања Резолуције 1244 и њене суштине, а то је поштовање територијалног интегритета Србије, сматра представник Аргентине.

Представник Перуа је рекао да је важно нагласити "конструктивни дух и зрелост" Косова и партнера у ЕУ, то су се договорили о тексту резолуције коју је усвојила Генерална скуптина УН.

Азербејџан сматра да једностране акције нису начин за решавање територијалних питања, јер је заштита територијалног интегритета основни принцип УН, рекао је представник ове земље.

Представник Фиџија оценио је да треба пажљиво размотрити мишљење МСП како не би послужило као пример за све сепаратистичке тенденције.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се