Две године рада Владе

Србија избегла најтеже последице економске кризе и предстоји рад на подизању животног стандарда и стварању услова за нова радна места, поручио премијер Мирко Цветковић подносећи извештај о раду свог кабинета две године након што му је поверен мандат. Влада истрајала на испуњењу кључних принципа на којима је формирана, поручио премијер.

Подносећи извештај о раду свог кабинета, две године након што му је поверен мандат, премијер Мирко Цветковић поручио је да је Србија избегла најтеже последице економске кризе и да сада предстоји рад на подизању животног стандарда и стварању услова за нова радна места.

Премијер је рекао да је Влада истрајала на испуњењу кључних принципа на којима је формирана и да је сада ближа њиховом испуњењу.

Ти циљеви су европски пут Србије, дипломатска и правна борба за Косово и Метохију, јачање економије и социјалне одговорности и борба против криминала и корупције, навео је премијер.

Цветковић је рекао да је Влада највише снаге и средстава уложила у економију и да је антикризним потезима спречила колапс привреде. Иако је Србија, како каже, прошла боље у поређењу са земљама у региону, премијер се слаже са оценом да грађани тешко живе.

"Далеко смо од тога да смо пребродили кризу, али могу да оценим да су отклоњене највеће опасности. Објективно, велики број грађана и даље тешко живи, а приоритет ове Владе је да и у временима кризе старамо услове за нове инвестиције", рекао је Цветковић.

Сто дана након формирања Владе премијер је рад кабинета оценио петицом, а овог пута није желео да да оцену. Сматра да су сви министри учинили највише што су могли у условима кризе.

"Ако будемо тиме задовољни то нас неће нигде довести, свуда је могло бити боље, али не бих никога издвојио", рекао је премијер.

Новинари су издвојили министра здравља - занимало их је да ли осећа моралну одговорност због афера у његовом ресору.

Милосављевић је рекао да би сваки министар могао сваког месеца да поднесе оставку због лоших ствари у његовом ресору, да "никада не бежи од своје личне одговорности, а да је на грађанима да дају оцену".

За Владу, према речима премијера, најкрупнији државни проблем са којим се суочила јесте питање Косова, а успех је, каже, постигнут укидањем виза и подношењем кадидатуре за чланство у Европску унију, реформом правосуђа, бољом сарадњом са суседима.

Снажна борба против криминала

"Сматрам да никада у историји Србије није вођена овако снажна борба против криминала, што је резултирало смањењем степена криминала и корупције", рекао је Цветковић.

Министри су коментарисали опаске да Влада често није деловала јединствено и то због страначких разлика и да би то могло угрозити њен опстанак.

"Дужина трајања Владе зависиће од тога колико успешно спроводи циљеве које је поставила у интересу грађана. Урбана је легенда да је Г17 плус одговоран за то што претходне Владе нису саставиле крај мандата", рекао је министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић.

У протекле две године, како је рекао премијер Цветковић, политички је стабилизован југ Србије, у Србији су успостављени европски стандарди у области животне средине и просторног планирања, суштински је реформисана Војска Србије, реформисане су и безбедносне службе, а бројним законима уређују се области пољопривреде, трговине и заштите потрошача, телекомуникација, саобраћаја, културе и спорта, навео је премијер.

Према речима премијера, уклоњене су бројне препреке ка ЕУ, и после 20 година блокаде грађани путују без виза, промет робе се одвија несметано, ратификован је Споразум о стабилизацији и придруживању, а Србија је предала захтев за пријем у ЕУ.

Ову посебну седницу, која је трајала 50 минута премијер је закључио жељом да убудуће буде више успеха. Свој оптимизам, како каже, црпи из утиска да је најгоре прошло.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 07. јул 2010, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Ova je najbolja vlada u istoriju Srbije

(среда, 07. јул 2010, 21:05) - mar3 [нерегистровани]

RE: sandiboy@eunet.rs

E moj Milane... Rim nije se zgradio na jedan dan...

(среда, 07. јул 2010, 21:03) - anonymous [нерегистровани]

Bez naslova...

Često se pitam da li živim u istoj državi sa političarima.
U momentu kada je mala privreda stala i grca u problemima zbog nenaplativosti dugovanja i nedostatka nova u prometu, je ne razumem o kakvim ekonomskim uspesima se ovde govori?

Inače Vuku Jeremiću zaista najvišlja ocena od srca...

(среда, 07. јул 2010, 19:46) - Milan [нерегистровани]

sandiboy@eunet.rs

Čitam prva četiri komentara i prosto neverujem.Zar je moguće da ste zaboravili njihova obećanja i šta su ostvarili.Isti oni socijalisti ponovo izjavljuju da niko nesme da bije policiju,to je već viđeno još pre dvadeset godina.
Pa ova Vlada nije zaslužila ni dvojku.Vlada je sačuvana ne svojim dobrim radom nego međusobnim uslovljavanjem i željom za vlašću vladajućih stranaka.Neverovatno.

(среда, 07. јул 2010, 18:58) - BS [нерегистровани]

cetvorka

Mislim da nijedna vlada u ovakvim uslovima ne bi mogla biti ocenjena sa odlican 5,ali ova zasluzuje 4. Pored svih uspeha po pitanju EU, organizovanog kriminala,stranih investicija, istakla bih da je mnogo popravljen odnos sa drzavama u regionu,pre svega Hrvatskom i bosnom,a to je veoma vazno,kako zabog medjunarodnog polozaja zemlje,tako i zbog samih gradjana i njihove sigurnosti.

(среда, 07. јул 2010, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Vlada

Imajuci u vidu situaciju uopste u svetu,ja sam donekle zadovoljan radom vlade,narocito nekih ministarstava,kao što su MUP i ministarstvo inostranih poslova.Naravno,daleko je ova vlada od idealne,ali trude se.Uz konstruktivniju opoziciju,uspeh bi bio veci na zadovoljstvo svih gradjana.Mi nazalost nemamo opoziciju,nego samo gomilu grebatora za fotelje.Ono sto meni smeta kod ove vlade,to je rad ministarstva zdravlja.

(среда, 07. јул 2010, 11:52) - Martin Stefanovski [нерегистровани]

Nek zivi

Bravoooo!!Nek živi srpska vlada najbolja je

(среда, 07. јул 2010, 10:16) - Damjan [нерегистровани]

I naredne 2 godine ista vlada

Kao prvo cestitke jednoj vladi koja je uspjela da izdrzi toliki dug period bez promjene u vladi ili novh izbora. Isto tako pohvala da je uradila dosta dobrog i pored krize u svijetu. To ne znaci da je sve ok, ali u svakom slucaju je bolje nego da su na vlasti SNS, SRS ili DSS. Oni su imali dosta prilika i mogucnosti a za vrijeme Vlada Kostunica ne da nije bilo napredaka nego je Srbija cak vrsila korake unazad. Jos par godina sa Kostunicom i trazio bi Milosevicu vlast nazad. Dosta je pluvanja iz redova opozicije, neg pogledaju kako opozicija u demokratskim sistemima radi svoj poso pa mozda i nekad uspjednu da dodju za nagradu na vlast. To nece biti moja vlada ali postujem demokratiju i volju srpskog naroda. A za sada neka opozicija postuje sadasnju srpsku volju i vladu koja pored teskih okolnosti u zemlji i svijetu ipak optimizam i prosperitet dovela u zemlju koja to i dalje ne priznaje nego pljuje po licnostima koje se zalazu za dobro ove zemlje koja je zivila skoro 20 godina u mraku i izolaciji. Ko to hoce i dalje moze da se preseli u KiM i saradjuje sa tamosnim tajkunima iako su druge nacionalnosti. A Srbiji uz demokratsku vlast zelim povratak u evropu!