Шутановац са Јосиповићем

Сарадња Србије и Хрватске нема алтернативу и она је неопходна за будућност целог региона, рекао министар одбране Драган Шутановац после разговора са хрватским председником Ивом Јосиповићем.

Министар одбране Србије Драган Шутановац разговарао је, у Загребу, са председником Хрватске Ивом Јосиповићем о сарадњи и европској будућности две државе.

После састанка, Шутановац је изјавио новинарима да је, током сусрета са председником Јосиповићем, потврђена апсолутна сагласност да сарадња нема алтернативу и да је за будућност целог региона неопходна сарадња две државе, али, свакако, и две војске.

"Сагласили смо се да европска будућност и Србије и Хрватске треба да буде загарантована у оквиру Европске уније, са жељом да имамо заједничку подршку у том правцу", рекао је министар одбране.

Шутановац је навео и да је председник Јосиповић изнео ставове да је Србија данас у сасвим новом политичком духу у односу са Хрватском и да је будућност односа Србије и Хрватске знатно боља у односу на прошлост".

"Потпуно сам убеђен да председник Јосиповић и председник Србије Борис Тадић представљају фактор стабилности не само у овим двема државама, већ на простору целог региона Западног Балкана", рекао је министар одбране Србије.

Хрватски председник примио је српског министра одбране поводом сутрашњег потписивања билатералног споразума између Хрватске и Србије о сарадњи у области одбране.

Најављено потписивање споразума важан је корак у унапређењу односа две државе који доприноси стабилности у југоисточној Европи, оценили су Јосиповић и Шутановац.

Јосиповић је изјавио да очекује да ће споразум учврстити и проширити подручје међусобне одбрамбене сарадње која је од "важности за читав регион".

Говорећи о резултатима Србија у извозу робе војне намене, Шутановац је позвао Хрватску на сарадњу у свим војним програмима за које постоји заједнички интерес.

Шутановац је хрватског председника обавестио о реформама које спроводи Војска Србије, о роковима за постизање пуне професионализације и плановима за учествовање у мировним мисијама.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 07. јун 2010, 22:57) - anonymous [нерегистровани]

Алтернатива

Сарадња је одлична ствар. Треба сарађивати, нарочито са суседима, али једино на начелима равноправности и узајамности. Сарадњу смо већ имали. Да није било оно што је било, до сада је могла бити хиљаду пута боља. Крећемо из почетка, одлично, али не заборавимо шта је било. Шојићи морају већ једном да науче да све МОРА да има алтернативу. Њихова неспособност да имају и план Б неће се обити о главу њима, него нама.

(понедељак, 07. јун 2010, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

hajmo lepo sad

u gradnju i postavljanje linije za Novi Avion posto nemamo para da kupujemo Gripene.Sa proizvodnim linijama u BIH,HR,Srbiji mozemo da konacno uposlimo 100 000 radnika obezbedimo avijaciju i da istu prodajemo po Bl.Istoku,Aziji,Africi i L.Americi.

(понедељак, 07. јун 2010, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

bravo!

Svaka cast! Ministar Sutanovac je uspeo da sa svim zemljama regiona potpise sporazum o saradnji. Saradnja je kljuc uspeha, moramo toga biti svesni.