Ухапшен Радован Караџић

Најтраженији хашки бегунац и некадашњи лидер босанских Срба Радован Караџић је ухапшен, саопштио је Савет за националну безбедност. Полиција после хапшења, превентивно, подигла безбедносни степен у Београду на виши ниво. Караџић у току ноћи саслушан у Специјалном суду.

Акцијом српских служби безбедности, бивши лидер босанских Срба је лоциран и лишен слободе. Караџић је приведен истражном судији Већа за ратне злочине у Београду у складу са законом о сарадњи са Хашким Трибуналом. Око зграде суда распоређене снажне јединице жандармерије. У саопштењу се међутим не наводи када и где је хашки бегунац ухапшен.

Саслушање у Специјалном суду

Истражни судија Окружног суда већа за ратне злочине у Београду Милан Дилпарић саслушао је ноћас хашског оптуженика Радована Караџића.

Саслушање је трајало сат времена, а истражни судија није желео да износи детаље са саслушања, након којег је донео решење о изручењу Караџића Хашком трибуналу.

Караџићев адвокат Светозар Вујачић је изјавио да је његов клијент ћутао на саслушању.

Како сазнаје РТС Онлајн Караџић је ухапшен у Београду, након операције праћења која је трајала неколико седмица.

Српско тужилаштво за ратне злочине потврдило је хапшење Радована Караџића, али нису желели да саопште детаље те акције. Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић заказали су конференцију за новинаре за сутра у 11 часова.

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да припадници МУП-а нису учествовали у лоцирању и хапшењу Радована Караџића. У акцији хапшења нису учествовали ни полицајци из Републике Српске, рекао је директор полиције РС Урош Пена, који је истакао да су, после вести о хапшењу, "појачане мере на обезбеђивању лица, објеката верских заједница и међународних организација на подручју РС."

Београдска полиција привела је неколико младића који су се након информација о хапшењу Радована Караџића окупили на Тргу републике. Друга група младића окупила се такође ноћас у близини зграде Специјалног суда, одевена у мајице са знаком ултранционалистичког покрета "Образ" и носећи заставе Србије.

Брамерц поздравио хапшење, отказао посету Београду

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц поздравио је хапшење Радована Караџића. "Колеге из Београда су ме обавестиле о успешној акцији чији исход је било хапшење Радована Караџића", рекао је Брамерц Брамерц је у име Тужилаштва честитао властима Србије, нарочито Савету за националну безбедност, акционом тиму који је надлежан за откривање бегунаца и Канцеларији тужиоца за ратне злочине, што су остварили ову прекретницу у сарадњи са тим судом.

"Ово је веома важан дан за жртве које су чекале на ово хапшење током више од једне деценије. То је такође важан дан за међународну правду, јер јасно показује да нико није ван домашаја закона и да ће пре или касније сви бегунци бити изведени пред лице правде", поручио је Брамерц. Главни тужилац Хашког трибунала је, међутим, отказао за сутра најављену посету Београду.

САД, ЕУ и НАТО поздрављају хапшење

Сједињене Америчке Државе поздравиле су вечерас хапшење Радована Караџића, наводећи да такав развој ситуације представља "изузетно позитиван сигнал" за интеграционе процесе у које Србија жели да се укључи.

"Нема никакве дилеме да је ово добра вест. И изузетно позитиван сигнал за интеграционе процесе за Србију," рекао је за РТС Онлајн један званичник Стејт департмента.

Бела кућа је, такође, поздравила хапшење Радована Караџића, оцењујући да је то "важна демонстрација одлучности српске владе да сарађује са Међународним кривичним судом за бившу Југославију".

"Тренутак хапшења, само неколико дана после комеморације која је приређена за 7.000 бошњачких жртва масакра у Сребреници, посебно је пригодан јер не постоји бољи начин да се одужите жртвама рата од привођења правди починилаца злочина", саопштила је портпаролка Беле куће Дејна Перино.

Француски председник Никола Саркози поздравио је вечерас "са великим задовољством" хапшење Радована Караџића и рекао да то указује на "спремност нове владе у Београду да Србију приближи Европској унији".

"Ово хапшење, дуго очекивано, јасно одражава спремност нове владе у Београду да приближи Србију Европској унији, доприносећи миру и стабилности на Балкану", наводи се у саопштењу Јелисејске палате.

Француско председништво Европске уније саопштило је вечерас да хапшење Радована Карадзића представља важну етапу на путу приближавања Србије Европској унији.  

"Европска унија поздравља хапшење Радована Караџића, оптуженог од Трибунала за ратне злочине у бившој Југославији за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине , наводи се у саопштењу председништва Европске уније. "Овакав развој ситуације показује решеност нове владе у Београду да допринесе миру и стабилности на Балкану."

НАТО је вечерас саопштио да је информација о хапшењу хашког бегунца Радована Караџића "добра вест" на коју се дуго чекало.

"Уколико ова информација буде потврђена, то је заиста добра вест за међународну заједницу и то је вест којој смо се надали већ неко време", саопштио је портпарол НАТО. "Ово је добра вест у светлу онога што очекујемо од Србије. То мора да буде виђено у позитивном светлу".

Хапшење је поздравио и комесар за проширење ЕУ Оли Рен, који је догађај оценио као прекретница у сарадњи Србије са Хашким трибуналом и веома значајан догађај за напоре Србије на путу ка ЕУ.

"Ово је сигурно прекретница у сарадњи Србије с Хашким трибуналом. То показује одлучност нове владе да достигне пуну сарадњу с трибуналом", рекао је Рен, додајући да је хапшење Караџића "веома значајно за европске тежње Србије".

Рен је рекао да ће о следећим корацима у односима с Београдом разговарати данас са шефовима дипломатија ЕУ, који се данас састају у Бриселу, као и са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем.

Лајчак, званичници из БиХ поздравили хапшење

Високи представник у БиХ Мирослав Лајчак саопштио је вечерас да је "вест да је Радован Караџић ухапшен веома позитивна за Босну и Херцеговину и за цели регион". "Иако су још два бегунаца, Ратко Младић и Горан Хаџић на слободи, јасно је да је ово почетак краја  најтрагичнијег поглавља историје БиХ", оценио Лајчак.

"Хапшење једног од најтраженијих хашких оптуженика је велика сатисфакција за породице жртава, али овим правда није комплента без хапшења Ратка Младића. Хапшење враћа наду у правду, која ће бити комплетна тек када рука правде стигне и Младића", рекао је председавајући Председништва БиХ Харис Силајџић. Члан тог председништва Жељко Комшић је истакао да је хапшење бившег лидера босанских Срба "велики дан за БиХ и правду".

Председник Странке демократске акције (СДА) Сулејман Тихић рекао је да је хапшење Караџића резултат рада нове владе Србије и да је то "уистину велика вест због правде и жртава".

Радикали огорчени

Генерални секретар Српске радикалне странке Александар Вучић изразио је огорчење хапшењем Радована Караџића и оценио да је Србија после тог хапшења "корак ближе свом нестанку". Вучић је за такав развој ситуације окривио "врх српске државе", посебно председника Бориса Тадића.

"Владајућа већина је цео дан говорила да прекида седницу Скупштине Србије због опструкције опозиције, а показало се да су то заправо чинили јер су знали за хапшење Караџића". "Тадић, (Божидар) Ђелић и (Славица) Дукић -Дејановић лагали су целу нацију, јер су знали да је Караџић већ ухапшен и да је то био једини разлог за одлагање скупштинске седнице", казао је Вучић.

СПС: Дачић нема везе са хапшењем

Социјалистичка партија Србије саопштила је вечерас да сарадња са Хашким трибуналом мора бити двосмерни процес и да се не сме сводити само на изручивање оптуженика. СПС је саопштио и да се та странка "противи изручивању грађана Србије, и поред тога што је сарадња са тим судом међународна обавеза Србије и што су променом законских и уставних решења после 2000. године створене могућности за изручење." Та странка истиче да МУП Србије, којим од недавно руководи лидер СПС Ивица Дачић, нема никакве везе са лоцирањем и хапшењем Караџића.

Чанак поздравља, Илић изненађен

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак поздравио је хапшење бившег лидера босанских Срба и затражио да се коначно разоткрије и "мрежа Караџићевих јатака". "Кључно је да се раскринка и мрежа јатака, јер сам уверен да они чине важне елементе државних служби у Србији", рекао је Чанак. "Уверен сам да је ово тек први од доказа да Србија добија шансу да се помакне са мртве тачке и да крене европским путем."

Лидер Нове Србије Велимир Илић изјавио је да је "изузетно изненађен хапшењем Радована Караџића", али и оценио да то хапшење за Србију "представља корак ближе Европској унији". "Питање је само шта ће нам та ЕУ донети. Сматрам да народ треба да се изјасни о уласку у ЕУ, а не да то води један политичар или једна партија", рекао је Илић. "Ослобођен је и Харадинај и неки хрватски генерали. Хашки трибунал није био праведан када су у питању злочини почињени над Србима. Тај суд није био искрен према Србији."

Либерално демократска партија оценила је хапшење Радована Караџића једини пут за откривање пуне истине и суочавање са злочинима почињеним у име грађана Србије. "Грађани Србије годинама су били таоци Милошевићеве политике и хашких бегунаца који су својим скривањем угрожавали интересе народа Србије. Хапшење Караџића је једини пут за откривање пуне истине", наводи ЛДП.

Караџић ухапшен још у петак -тврди адвокат Вујачић

Адвокат Светозар Вујачић, правни заступник хашког оптуженика Радована Караџића, изјавио је рано јутрос новинарима да је његов клијент ухапшен у Београду, у петак, 18. јула.


Вујачић тврди да је Караџић ухапшен у 21.30, у аутобусу на линији за приградско насеље Батајница.


Он је изјавио новинарима испред Специјалног суда да је Караџић ка Батајници ишао са Новог Београда и да су његовом клијенту, приликом хапшења, прекривене очи, тако да није видео ко га је ухапсио.


Вујачић је пренео и да му је Караџић рекао да не зна ко га је ухапсио, као и да је после хапшења био смештен у притвор у "неку собу" на непознатој локацији.


Адвокат је оценио да је незаконито то што је Караџић приведен истражном суђи тек у понедељак, додајући да се његов клијент брани ћутањем "јер је цео процео фарса".


Он је уверен да ће његов клијент остати у Специјалном суду док га не изруче Хашком трибуналу.

Биографија Радована Караџића

Хашки трибунал је 1995. године подигао оптужницу против њега, а од од 1996. године био је у бекству.
 
Радован Караџић је рођен је 19. јуна 1945. у дурмиторском селу Петница, код Никшића.

Са 15 година преселио се у Сарајево где је завршио медицинску школу, а после тога и медицински факултет (специјализирао је неуропсихијатрију). Део школовања провео и у САД. Радио је у болници у Сарајеву као психијатар (стручњак за депресије).
 
Политиком је почео интензивно да се бави 1989. године када је изабран за председника СДС-а. Изабран је за председника Републике Српске 12. маја 1992. године и остао је на тој функцији све до 30. јуна 1996. године.

Под притиском тадашњих београдских власти и света, Караџић је на мировним преговорима у Атини условно прихватио Венс-Овенов мировни план, који је Народна скупштина Републике Српске потом одбила. То је проузроковало потпуну блокаду Републике Српске од стране СР Југославије.

Караџић није био члан делегације Савезне Републике Југославије на дејтонским мировним преговорима. Сам Караџић је 1996. године под притиском држава чланица контакт групе и председника Србије Слободана Милошевића напустио политички живот и председничка овлашћења пренео на потпредседницу РС Биљану Плавшић.

Прва оптужница Хашког трибунала против Радована Караџића и Ратка Младића потврђена је 25. јула 1995. и теретила их је за геноцид и друге злочине почињене над цивилима широм територије Босне и Херцеговине. Друга оптужница је потврђена 16. новембра 1995. и односила се на догађаје који су се десили у Сребреници у јулу 1995. године. Измењена оптужница против Радована Караџића потврђена је 31. маја 2000. и садржавала је једну тачку за тешке повреде Женевских конвенција из 1949. године , три тачке за кршења закона и обичаја ратовања, две тачке за геноцид и пет тачака за злочине против човечности.

После подизања хашке оптужице за Караџићем је расписана потерница Интерпола, а влада Сједињених Америчких Држава је понудила 5 милиона долара за помоћ у хапшењу Караџића и Младића. Самог Караџића на предају је јавно позвала и супруга Љиљана, након што су породици, по њеним речима, били угрожени егзистенција и живот.

Међународне војне снаге стациониране у бившој Југославији у пар наврата су безуспешно покушавале да га ухапсе. Радован Караџић је ожењен Љиљаном Зелен-Караџић са којом има децу Соњу и Сашу.

Повезано са:

"Оптужница против Радована Караџића"

Немонтирани снимак испред специјалног суда: