Централно Косово без телефона

Косовска полиција наставила искључења предајника српских мобилних оператера. Без икаквих комуникацијских веза остало око 100.000 Срба на Косову, с обзиром на то да су прекинуте и везе фиксне телефоније. Везе раде само на северу Косова.

Након што је јуче онеспособила 14 базних станица српских мобилних оператера, косовска полиција је наставила искључења. Јутрос је искључен предајник "Телекома Србије" у Штрпцу и Косовској Каменици. Више од 100.000 Срба у Покрајини остало је без мобилне и фиксне телефоније.

Како је у прекиду и фиксна телефонија, велики број српских села потпуно су одсечена једна од других. Везе раде само на северу Косова.

И предајник регионалне телевизије и радија "Херц" у Штрпцу, који емитује програм на српском језику, демолоран је јутрос око 6.30 уз јаке полицијске снаге. У тој општини живи око 12.000 Срба.

Директор ТВ "Херц" Бојан Младеновић рекао је да није добио никакво објашњење због чега је уништен и предајник, додајући да  су радници уништили све што су могли. Мрежа 063 у Штрпцу је у функцији.

Уништена је и емисиона техника мреже "Косма" коју чине пет српских радиостаница, а која поседуја све дозволе за рад на Косову и Метохији, поручују из Удружења новинара Србије. 

Опрема се налазила код репетитора Бели камен на Брезовици. Монтери су уз асистенцију полиције пресекли каблове на линковима "Косме" и уништили агрегат чија је вредност око 10.000 евра, саопштава УНС.

У току дана уништена је и опрема за емитовање програма телевизије "Пулс" из Шилова на предајнику који су пре неколико месеци непознате особе дигле у ваздух.

Због престанка мобилне мреже Телекома и Теленора у српским срединама централног Косова и другим деловима покрајине у блокади су службе хитне медицинске помоћи, јер не могу да приме позиве пацијената нити да ступе у контакт са амбулантама и болницама.

Пацијенти могу да добију помоћ хитне медицинске службе само око дођу директно у домове здравља и установе Хитне помоћи. У блокади су и друге службе. Интернет сигнал није прекинут.

Опасност од ескалације сукоба

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић упозорио је да постоји опасност од сукоба ако представници косовских институција покушају на северу Косова да угасе сигнал српских оператера мобилне телефоније.

"Ми не желимо да дође до тог сукоба и учинићемо све да до њега не дође, али ћемо и учинити све да се не дозволи да се, као што је то био случај јужно од реке Ибар, угаси мобилна или фиксна телефонија. Не можемо дозволити да немамо никакву комуникацију са централном Србијом и остатком света", рекао је Богдановић.

Иако је наглашено да су српски званичници у сталној комуникацији са представницима међународне заједнице на Косову, а пре свега Еулексом, министар Богдановић је рекао да је поражавајуће то што међународна заједница ћути и то што од Еулекса још нема одговора.

Регаујући на инцидент који се догодио у општини Звечан када је антенски предајник косовског оператера мобилне телефоније "Ипко" оштећен у експлозији, министар Богдановић је изјавио да се ради о одређеној врсти провокације, али да Срби не желе никакве сукобе у покрајини.

"Не желимо никакве сукобе, иако друга страна прижељкује сценарио у којем би српска заједница реаговала насилно", рекао је Богдановић уз апел представницима општина на Косову и Метохији да трезвено и хладне главе размишљају о свему.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је у Јутарњем дневнику РТС-а да овај потез привремених косовских власти представља кршење људских права.

"У оваквим условима стварају се услови за полуистине и истине, подиже се тензија а у стању високе тензије све је могуће", рекао је Ивановић.

Председник општине Шрпце Звонко Михајловић изјавио је да је искључење сигнала српских оператера мобилне телефоније у Сиринићкој Жупи још један вид притиска на Србе како би се одселили са Косова и Метохије и нагласио да дубоко верује да ће Београд наћи начин да адекватно реагује и реши проблем.

Наставак искључења предајника српских мобилних оператера најавила је јуче косовска Регулаторна агенција за телекомуникације.

Привремене косовске институције кажу да српски оператери раде неовлашћено, а из Министарства за Косово и Метохију подсећају да сви наши мобилни оператери раде по дозволама добијеним много пре 1999. године, у којима време на које су добијене, није било лимитирано.

У току дана, шеф Мисије Еулекса Ив де Кермабон разговарао је са представницима привремених косовских институција, након чега је саопштено да европска мисија није обавештена нити консултована о искључивању српских оператера.

Без решења за здравствено угрожене

Дирекоторка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић рекла је да је другог дана прекида комуникације појачано довежење пацијената у домове здравља. 

"Ако је косовска влада хтела да уводи ред и легалност, онда је требало да припреми становништво на то, а не да остави болесне људе, животно угрожене да немају начин да затраже медицинску помоћ", рекла је Трајковић.

"Хитну помоћ нико не зове, без обзира што смо јавност обавестили да смо набавили три мобилна телефона косовског опратера Ипко", рекла је Трајковићева.

Директорка грачаничког Дома здравља сматра да је морало да постоји решење како да се Срби са централног Косова организују у случају погоршања здравственог стања, у овој ситуацији.

"Уколико се деси било какав смртни исход ми ћемо морати да поднесемо пријаву не само против владе Косова, већ и против међународних институција јер је ово потпуно нехуман и нецивилизацијски акт према српској заједници", нагласила је Трајковић.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(недеља, 25. апр 2010, 14:28) - dijaspora [нерегистровани]

IP telefoniju pod HITNO

i da svako sa Kosova moze da bira u kojoj pozivnoj grupi zeli da bude (tamo gde ima najvise rodbine i kontakta).

Nek celo selo zakupi jednu internet konekciju koju im kosovske institucije odobravaju i nek je lacaju svi zajedno. Nabosti router i IP adaptere za svaku kucu i odjednom su svi u sred Srbije, lokal.

Pokazimo snagu nase tehnicke obrazovanosti, jer ovo nemoze niko da zakoci.

(недеља, 25. апр 2010, 02:29) - anonymous [нерегистровани]

Thanks,

People!

(недеља, 25. апр 2010, 02:28) - anonymous [нерегистровани]

Dejan, Canada

Thanks to American people who see this terrorisam and support Serbian people in their struggle to retain the south province and provide them with the human rights they should have enjoyed in any democratic society.

(субота, 24. апр 2010, 23:18) - anonymous [нерегистровани]

Teroristi

u Srbiji,stvarno imaju privilegije.Da li bi Amerika tolerisala ovu vrstu terorizma,na svom tlu?

(субота, 24. апр 2010, 22:31) - Zoran [нерегистровани]

Legalizovan Terorizam!

Kako god da ga zvali ovo je Terorizam!? U normalnom svetu bi se ovo kao Terorizam i tretiralo ! Kako je moguce da oni jednostavno dizu u vazduh tudje vlasnistvo i ostavljaju ljude bez kontakta sa svetom !? Zasto taj svet nije obavesten o ovom Terorizmu ?

(субота, 24. апр 2010, 22:23) - anonymous [нерегистровани]

Support for Serbia

and serbian people of Serbian provence of Kosovo.We your dearest friends,from USA thinking of you and praying for your freedom
in 21century.Free from oppression,from terror
that is upon you.
God bless you all
K.Ellis
Darren
Lizzy
George
Bev
Jo
Jack
Michael
Fred
Pamela
Anne
Liam
Tom

(субота, 24. апр 2010, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Koji

varvarizam,pa nisu oni to iz albanije doneli.
Podrska mojim dragim zemljacima
pozdrav iz Engleske

(субота, 24. апр 2010, 22:00) - Kosovo [нерегистровани]

Srbin

Pozdrav i tebi, Kosovo je Srbija..
To i potvrdjuju ovi srpski repetitori i predajnici, njima sve sto je Srpsko smeta, ali nece uspeti..

(субота, 24. апр 2010, 21:56) - Metohija [нерегистровани]

Gorazdevac

Ostali smo samo jos mi sa signalom, sutra je najavljeno da ce i nama da iskljuce... Mi smo i ovako odseceni od svega, samo nam jos to hvali...


STRASNO!!!!!!

(субота, 24. апр 2010, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

Ovako

Ovo je stvarno uzas,sta rade.Pokusali su i nama u Kos.Mitrovici da ugase,ali nisu uspeli,naravno oni ce pokusavati jos mnogo puta da ugase predajnike na severu Kosova,ali to moze dovesti do velikih sukoba,zato sto mi necemo dopustiti da nam ugase i ono malo sto nam je ostalo....