Шијаковић примио делегацију Ријасета

Министар вера Богољуб Шијаковић разговарао је у Београду с представницима Ријасета Исламске заједнице Србије о проблемима верниka због подељености унутар исламске заједнице. Реакција на Церићеву изјаву адекватна, сматра Угљанин.

Министар Богољуб Шијаковић разговаро је са  реисом-ул-улемом Исламске заједнице Србије Адемом Зилкићем, србијанским муфтијом Мухамедом Јусуфспахићем и генералним серкетарем Елдином Ашћерићем.

На састанку је констатовано да ситуација у којој "две стране једне исте верске заједнице не сарађују, ни верницима, ни држави није на корист".

"Министар Шијаковић примио је делегацију Ријасета Исламске заједнице Србије на њихов захтев, а у отвореном разговору исказана је заинтересованост и спремност да се трага за решењем којим би поменута подељеност била превазиђена," наводи се у саопштењу.

У разговору је, указује се, било речи и о значајној материјалној помоћи коју је Министарство вера досад пружало верским, образовним, културним и издавачким програмима Исламске заједнице Србије, којом руководи реис Адем Зилкић и Исламске заједнице у Србији, коју предводи муфтија Муамер Зукорлић.

Министарство ће, наглашено је, у дијалогу са делегацијом Ријасета Исламске заједнице Србије, и убудуће наставити да помаже да сви муслимански верници у Србији несметано остварују своја верска права и унапређују верску културу.

Адем Зилкић задовољан је разговором са министром вера Богољубом Шијаковићем јер, како је рекао, постоји добра воља да се без било чије елиминације актуелни проблеми у Исламској заједници реше на миран начин, достојанствено и без реваншизма.

Зилкић је напоменуо да је реч о крупним проблемима који се не могу решавати на брзину и одједном, али да ће се гледати да сви ти проблеми буду решени на конструктиван начин и у интересу свих верника.

"Постигнут је висок степен сагласности по свим тим питањима, која су тешка сама по себи, и зато се морају решавати конструктивно, у интресу верника и с циљем стабилизације прилика пре свега у Санџаку, али и шире", рекао је Зилкић.

Разговору су, осим министра Шијаковића, присуствовали државни секретар за вере Драган Чуровић, помоћник министра Драган Новаковић и саветник за културу и међународну сарадњу Александар Раковић.

Претензије Церића

Министарство вера саопштило је, раније данас, да је Србија слободна, демократска и гостољубива земља, као и да су намере које је приликом посете Санџаку показао врховни поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић "сасвим јасне".

"Реис-ул-улема Босне и Херцеговине Церић, преко Мешихата Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића, исказује претензије да именује и разрешава министре у Влади Републике Србије", наведено је у саопштењу тог министарства достављеном Танјугу.

Министарство констатује да Мешихат Исламске заједнице у Србији којим руководи главни муфтија Зукорлић, делује као организациони део Исламске заједнице БиХ, покушава да за себе приграби право да, у име не само свих муслиманских верника у Србији, него чак и Српске православне цркве и осталих цркава и верских заједница, оцени рад тог министарства.

Подсећа се да је Министарство вера у свом саопштењу изнело, како се наводи, само чињенице о неприхвљивом односу реис-ул-улеме Исламске заједнице БиХ према Србији и српском народу и скренуло пажњу на неистине које је Церић током прошлонедељних јавних наступа изрекао о наводном кршењу људских права муслимана и Бошњака у Србији.

Министарство вера саопштило је прошле седмице да су Церићеве изјаве изречене током прошлонедељног боравка у Санџаку, о наводном кршењу људских и верских права и слобода муслимана, увредљиве и прогласило га непожељним гостом.

Мешихат Исламске заједнице у Србији затражио је јуче да министар вера Богољуб Шијаковић поднесе оставку или да буде смењен, а од председника Србије Бориса Тадића и премијера Мирка Цветковића да се ограде од става тог ресора поводом Церићеве посете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара