Успех српске дипломатије у Дамаску

Организација исламске конференције усвојила резолуцију која не садржи позив на признање Косова нити подршку независности, већ амандманске промене које је издејствовала Србија. Спречен нови талас признања Косова, изјавио политички директор МИП-а Борислав Стефановић.

Организација исламске конференције (ОИК) усвојила је резолуцију која не садржи позив на признање Косова нити подршку независности, већ амандманске промене које је издејствовала Србија и тиме је спречен нови талас признања Косова, изјавио је данас политички директор МИП-а Србије Борислав Стефановић.

На брифингу за новинаре у МИП-у, Стефановић је крекао да је ОИК на пленарној седници једногласно усвојила резолуцију о Косову која "у потпуности садржи амандманске измене" које је издејствовала Србија преко пријатељских земаља у оквиру ОИК-а.

"У резолуцији не стоји никакав позив на независност Косова нити подршка тој независности. Србија се добро припремила и чини ми се успела да заустави још један озбиљан покушај нарушавања нашег територијалног интегритета", рекао је Стефановић.

У Дамаску је од 23. до 25. маја одржан састанак Министарског савета ОИК-а. Резолуцију о ситуацији на Косову поднела је Саудијска Арабија, а припремила Албанија.

Стефановић је рекао да се амандманске промене односе на то да су "све референце које су у оригиналној верзији резолуције Саудијске Арабије сада избачене из текста резолуције".

"Првенствено се то односи на позив на што хитније признавање независности Косова од стране свих чланица ОИК-а као и давање пуне подршке независном Косову и његовим институцијама. Био је и позив да се Косово што пре укључи у чланство међународних организација".

Према Стефановићевим речима, Србија је предузела широку дипломатску активност која је "трајала два месеца и кулминирала у последњих 72 сата" када је шеф дипломатије Вук Јеремић разговарао са више од 15 министара спољних послова чланица ОИК-а.

Важна дипломатска победа

"Успели смо да издејствујемо важну дипломатску победу. Јуче је усвојена резолуција на припремном комитету, након стављања амандмана од стране земаља које подржавају наш став о Косову. Данас је на пленуму консензусом и формално потврђена", рекао је Стефановић, који је и шеф кабинета министра спољних послова Вука Јеремића.

Албански министар иностраних послова Љуљзим Баша изјавио је раније данас да је усвојена резолуција у оригиналној форми, како је и поднета.

Стефановић је рекао да резолуција има четири референце на Косово у којима се подржава напредак постигнут у учвршћивању демократије на Косову, подржава се реконфигурација међународног присуства и поздравља се сарадња између тела ОИК-а и њихов допринос економском развоју Косова.

"У резолуцији нема ничега од онога што је првобитно било планирано. План неких земаља чланица ОИК-а, пре свега Саудијске Арабије, као и Републике Албаније, био је да на самом заседању у Дамаску добијемо талас признања нелегалне независности Косова", рекао је Стефановић.

Стефановић је прецизирао да су они "рачунали на 15 земаља на које су вршили изузетан притисак" коме су се придружиле и неке друге земље, али је Србија то спречила и "није дошло до очекиваног таласа признања независности Косова" од стране исламских држава.

Он је оценио да је могуће да ће се тај притисак наставити и у наредном периоду бити нових признања, али је сигурно да то неће бити у замаху и обиму какав би био да је резолуција ОИК-а усвојена у облику како су планирале Саудијска Арабија и Албанија.

Стефановић је рекао да је данашња изјава Баше покушај да, руководећи се својим политичким интересима пред изборе у Албанији, заменом теза обори несумњив дипломатски успех Србије у Дамаску.

"Ми његову нервозу разумемо. Она је мотивисана изборима, али још више и тиме што се усочава са ефикасном активношћу српске дипломатије. Свако ко губи има право да се љути", закључио је Борислав Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара