Потпредседник САД у Србији

Џозеф Бајден стигао у Палату Србија где се састао са председником Борисом Тадићем. Председник Србије поновио да неће признати сецесију Косова, али да има простора за широку сарадњу са САД на другим пољима. Обамин заменик рекао да Вашингтон, упркос неслагања око статуса Косова, жели да изгради нове и позитивне односе са Србијом.

Председник Србије Борис Тадић дочекао је Бајдена пред Палатом Србија, чиме је и званично почела посета другог човека Беле куће Београду, од које се очекује унапређење односа САД и Србије.

Тадић и Бајден извршили су, уз интонирање химни, смотру почасне гарде, након чега ће наставити разговоре у четири ока.

Уочи посете потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду, различити су коментари политичара и стручњака за међународне односе o значају доласка једног од највиших америчких функционера у Србију после скоро три деценије - председник САД Џими Картер посетио је 1980. године СФРЈ. Године 2003. у Београду је кратко боравио и државни секретар Колин Пауел.

Председник Центра за националну стратегију у Београду Светозар Стојановић изјавио је да Србија треба да са САД развија сарадњу у свим оним областима које нису спорне и оптерећене политиком и да у разговору са високим представником САД нагласи да жели подједнако добре везе са том земљом и Русијом.

Стојановић сматра да би Србија и САД, док Међународни суд правде не донесе одлуку о Косову, требало да се концентришу на међусобне економске односе, на саобраћај, трговину, образовање, културу, науку.

"То значи да се треба сконцентрисати прагматично на оно што није спорно међу нама, а оно што је спорно да буде јасно да ће остати спорно", рекао је Танјуг Стојановић.

Према његовим речима, са Бајденом, који више није сенатор познат нашој јавности као неко ко је водио антисрпску политику, већ заступник спољне политике председника Барака Обаме, треба разговарати дипломатски и учтиво, али и јасно и отворено изнети ставове српске спољне политике.

Наши званичници, прецизирао је Стојановић, треба јасно да кажу да Србија неће признати отцепљење Косова, као ни да се неће променити специјални паралелни односи са Републиком Српском.

Дејтонски споразум, такође, гарантује и територијални интегритет Босне и Херцеговине који Република Српска не доводи у питање, али нико не може да доводи у питање ни њено постојање, нагласио је професор Стојановић.

Побољшање односа са Србијом 

Током јучерашњег обраћања посланицима Парламентарне скупштине БиХ, Бајден је рекао да ће председнику Србије Борису Тадићу пренети да Вашингтон жели да изграде нове и позитивне односе са Србијом, као и да САД желе да виде да је Србија заузела место у Европи које јој припада као "снажна, успешна, демократска" држава.

"Не очекујемо да Србија ускоро призна Косово, али очекујемо да Београд сарађује са Европском унијом и другим кључним међународним актерима око Косова", рекао је амерички потпредседник у обраћању посланицима.

Бајден је додао да ће САД остати привржене демократском, независном и мултиетничком Косову. 

Бела кућа саопштила је да ће се потпредседник састати са председником Србије Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем и министром одбране Драганом Шутановцем.

У саопштењу Бајденовог кабинета је наведено да ће амерички потпредседник положити венац на спомен-плочу Зорану Ђинђићу на згради Владе Србије и присуствовати и седници Скупштине Србије, а затим вечери коју приређује председник Тадић.

На тој вечери Бајден ће, како је раније најављено, имати прилику да се састане са представницима пословних кругова и цивилног друштва.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је да нема информацију о томе да ће Бајден посетити парламент.

Подршка за европске интеграције 

Посланици владајуће коалиције у Скупштини Србије оценили су да је посета Бајдена значајна за Србију. 

Шеф посланичког клуба За европску Србију Нада Колунџија је, подсетивши да је Србија у прошлости имала низ размимоилажења са САД, оценила да би посета могла да буде шанса за успостављање квалитетнијих односа између две државе.

Колунџија сматра да Бајденовом посетом земљама у региону администрација председника САД Барака Обаме потврђуе да јој је стало до стабилности Западног Балкана.

Шеф посланичке групе групе Г17 плус Сузана Грубјешић је, напоменувши да су питања око којих постоје несугласице САД и Србије позната, рекла да очекује да ће Америка дати снажну подршку Србији на путу европских интеграција.

Поводом доласка америчког потпредседника група странака и невладиних организација организовала је јуче протесте у центру Београда, а Бајденову посету критиковали су ДСС, НС и СРС.

Из коалиције ДСС и НС саопштили су да би наши званичници требало јасно да кажу Бајдену да је Србија војно неутрална земља, док су радикали критиковали "непрестано урушавања државног кредибилитета и дигнитета".

Прилика за боље економске односе

Председник Америчке привредне коморе у Србији Скип Борнхитер оценио је да је посета америчког потпредседника Џозефа Бајдена и шанса за продубљивање економских односа Србије и САД и прилика да се пошаље позитиван сигнал инвеститорима.

"Осим даљег унапређења сарадње наше две земље, искрено се надамо да ће ова посета високог званичника САД додатно оснажити позицију Србије на инвестиционој мапи региона," рекао је председник Америчке привредне коморе националној агенцији Танјуг.

Борнхитер је оценио да су, у контексту светске економске кризе, од кључног значаја и кораци које треба да предузме Влада Србије.

"Влада Србије треба да појача напоре на реформи регулативе, утиче на смањење административних препрека за улазак на тржиште, као и да кроз дијалог са приватним сектором креира кључне економске смернице," истакао је Борнхитер.

Тиме би се, како је оценио, створили услови за унапређење амбијента за пословање постојећих и долазак потенцијалних инвеститора, а самим тим и повећање конкурентности земље.

Америчка привредна комора у Србији, према подацима ове организације, представља 180 страних и домаћих компанија које су укупно у Србији инвестирале више од шест милијарди долара и запошљавају више од 60 хиљада људи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи