Избори оправдани и политички и финансијски

И поред економске кризе у којој се Србија налази, за одржавање ванредних парламентарних избора постоје и финансијски и политички разлози, рекао председник Српске напредне странке Томислав Николић. Ситуација у земљи захтева сарадњу свих странака, истакао лидер напредњака.

Председник Српске напредне странке Томислав Николић рекао је у интервјуу агенцији Танјуг да, и поред економске кризе у којој се Србија налази, за одржавање ванредних парламентарних избора постоје и финансијски и политички разлози.

Николић је истакао да је економска ситуација у земљи озбиљна и тешка, оценио да се Влада Србије не сналази у борби против кризе, те сматра да би избори били решење за излазак земље из такве ситуације.

"Нисам видео да у тој Влади постоји неко ко би умео да се у овом времену снађе. Зато тражим ванредне парламентарне изборе, да ми неко пружи прилику да бирам власт која ће да ме води кроз тешку кризу", навео је Николић.

Према Николићевим речима, грађани су у другим околностима бирали Владу Мирка Цветковића, која, како је додао, није испунила ниједно предизборно обећање.

"Ово је Влада која нема заједничке циљеве, заједнички програм, наступ, идеју. То је Влада од много коалиционих партнера. Председник Владе није личност за ово време. Ово време тражи одлучног човека, кога неће моћи да уцењују коалициони партнери", сматра лидер напредњака.

Николић је навео да би опозиција могла да искористи актуелну ситуацију у земљи и тако преузме власт, али да је без избора то немогуће.

"У којој ситуацији бисмо преузели земљу? Без избора - немогуће. Да изазовемо социјалне немире, па да дођемо на власт? Је ли то добра власт? Не радујем се социјалним немирима, нећу у томе да учествујем. И свако ко буде незадовољан и изађе на улицу неће моћи да позове СНС и каже дођите, предводите нас. Желим да се људи боре сами за своје право", рекао је Николић.

Избори не морају да буду финансирани из државне касе

Финансијска средства за одржавање избора, према мишљењу Николића, нису проблем и у државној каси, како тврди, има новца и за изборе.

Николић је додао да је за његову странку, у циљу уштеде буџетских средстава, прихватљиво и то да изборне кампање уопште не буду финансиране из државне касе.

"Можемо трошкове да смањимо на минимум, да држава не осети уопште, а добићемо владу коју грађани данас желе", рекао је Николић, и додао да би у тренутку велике економске кризе било управо мудро расписати изборе.

"Постоје мудри политичари који ове околности користе да пре него што криза буде много већа обезбеде себи власт на дужи период. Мило Ђукановић је расписао изборе на време и тиме обезбедио себи мандат. Мислим да је Борис Тадић закаснио и да зато неће имати избор", рекао је Николић.

Неопходна сарадња свих странака

Према мишљењу Николића, ситуација у земљи захтева сарадњу свих странака.

"Постоје ситуације када мачка и миш спавају заједно. Ова би криза могла да буде таква ситуација. Моја рука је испружена и чека да одговоре и остале странке. За сада опозиционе, али та рука симболично је упућена и власти - радите добро и нећете имати проблема", рекао је Николић.

Николић је подсетио да је позвао лидера Демократске странке Србије Војислава Коштуницу на сарадњу, али да Коштуница на ту понуду још није одговорио.

"За сада он мерка. Воли да сарађује са странкама које су објективно слабије од његове. Ја нисам одредио никаква места тој сарадњи. Чекам да се договоримо. Мораћемо да се договоримо", рекао је Николић.

Николић је поновио да је његов политички идеал да у Србији буду формирана два политичка блока.

"Волео бих да будемо у блоку супростављеном Тадићу. То ми је циљ и животно опредељење. Ако бисмо ми ушли у коалицију осталих не би можда ни било у парламенту и ту би замрла демократија", објаснио је Николић.

"Једном сам рекао да би у тешким временима требало сви да сарађујемо, предосећајући ово што нам долази сада. Многи то схватају као причу о томе да би ми са ДС. Ја то више нећу да причам. Али не треба човек да буде пророк па да схвати да ће народ од нас да тражи да се више не свађамо", закључио је Николић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара