Драматичан пад наталитета на Косову

На Косову у последњих девет година забележен драматичан пад наталитета. Прошле године, родило се 10.913 беба мање него 2000. године. До 1999. године, Косово имало највишу стопу наталитета у Европи.

Косово, које традиционално слови за место са највишим наталитетом у Европи, ускоро неће моћи да понесе тај епитет, јер се рађа све мање беба, односно за трећину мање него пре девет година, изјавио је директор Гинеколошке клинике у Приштини Шефћет Љуљај.

"Крећемо се према све нижој стопи наталитета. Сваке године број новорођених све је мањи", рекао је Љуљај приштинском дневнику "Зери".

Према његовим речима, на Косову се прошле године родило 10.913 беба мање него пре девет година, што представља пад од око 28 одсто.

Наталите на Косову је већ деценијама предмет силних расправа, али без суштинског разлога због чега је конкретно у протеклим деценијама био енормно висок, или због чега је претходних година у озбиљном паду.

Аналитичари у Приштини сматрају да је мањи број новорођене деце директна последице огромне стопе незапослености, која се, према различитим проценама, креће између 40 и чак 70 одсто, али и не претерано блиставе будућности коју нуде партије на власти.

Истовремено, огроман број становника Косова напушта ту територију сваке године у потрази за послом на западу, од којих се једнако значајан постотак никада не врати. Медународна истраживања показала су да више од 50 младих жели да што пре напусти Косово.

Према подацима Програма за развој УН, на сваки смртни случај на Косову 2002. године регистровано је чак пет новорођених беба, али је тај број, у међувремену, додатно опао.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво