Читај ми!

Још један Србин ухапшен због наводног ратног злочина на КиМ

Полицијска јединица за истраживање ратних злочина на Косову и Метохији ухапсила је Србина З.А., под сумњом да је током сукоба марта 1999. године, у полицијској станици у Каменици у својству службеног лица наводно починио ратни злочин против цивилног становништва, саопштено је из Специјалног тужилаштва у Приштини.

Према тврдњи из Тужилаштва З.А. је "у сарадњи са другим униформисаним и наоружаним припадницима српске полиције, у почетку тукао оштећеног Б.М. гуменим шипкама и ногама, нечовечно га мучио, малтретирао и нанео му тешке повреде, трауме и здравствене последице и тешко му претио по живот".

Те радње, додају у Приштини, санкционисане су локалним законима, обичајима ратовања и Међународном женевском конвенцијом и додатним протоколима.

"Такође, постоји основана сумња да је окривљени З.А., у периоду рата на Косову, тачније у периоду фебруар-март 1999. године, у сарадњи са другим припадницима српске полиције и паравојних група, учествовао у депортацији и присилном расељавању грађана Каменице и околине, затим је почео да пљачка куће, а потом, са циљем да оштети имовину Албанаца, палио их и учествовао у малтретирању албанских цивила", наводе из Тужилаштва.

Додају да је тим радњама окривљени З.А. изврши кривично дело "Ратни злочин против цивилног становништва" Кривичног закона бивше СФРЈ.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво