Читај ми!

Какве поруке шаљу Брисел и Вашингтон пред нову рунду дијалога Београда и Приштине

У понедељак се у Бриселу одржава нова рунда преговора Београда и Приштине. Из Европске уније и САД стиже подршка европском предлогу који ће се наћи на дневном реду. За дипломате исход разговора је неизвестан, али недвосмислно поручују Београд је у тешком положају.

Пре мање од три месеца за истим столом Александар Вучић и Аљбин Курти седели су у Бриселу. Чини се да се исто толико причало о новом сусрету. Мање од 48 сати остало је до нове рунде дијалога. Из Стејт департмента стиже подршка за европски предлог.

"Очекујемо да двојица лидера приђу сусретима у конструктивном духу потребном да се напредује у складу са њим. Србија и Косово кроз дијалог треба да постигну свеобухватни споразум. Верујемо да нормализовани односи између Косова и Србије у завршници треба да буду усмерени на узајамно признање. Напредак у дијалогу отвориће врата европским интеграцијама и од суштинског је значаја за безбедност и стабилност на Западном Балкану", наводе из Стејт департмента.

О дијалогу синоћ су телефоном разговарали Аљбин Курти и Дерек Шоле. Приштина је, како се наводи у саопштењу тамошње владе, америчком званичнику потврдила став о европском предлогу. Понављају – он је добра основа за даље разговоре ка нормализацији односа.

"Били смо и бићемо конструктивни, принципијелни и креативни. Дијалог у Бриселу је дијалог за нормализацију односа између Косова и Србије, то је дијалог о статусу односа, садашњи статус односа није нормалан и нормалан статус је добросуседски. Дакле, узајамно признање као суштина и реципроцитет као принцип", наводи Аљбин Курти, премијер привремених приштинских институција.

Разговор са Куртијем, Шоле је сумирао на Твитеру. И он састанак у понедељак види као приврженост обе стране европском предлогу. Теме и шире од оних у фокусу Приштине.

"Рекао сам му да је сада време да се разговара о Заједници општина са српском већином. И Косово и Србија морају да спроводе споразуме које су већ потписали кроз процес дијалога, укључујући напредак ка успостављању Заједнице", поручује Шоле.

Београд има три ствари испред себе

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић истиче да није препознао као енергично захтевање америчке стране да ЗСО буде на дневном реду.

"Ја ту препознајем једну ствар која је присутна и од раније – да политика коју приштинска страна заступа има подршку и у западним центрима моћи и то није новина, њихови циљеви су исти у крајњем случају, а то је да се прихвати признање Косова од стране Србије и да се тиме ова ствар заокружи", додаје Миливојевић.

Поруке које стижу и из Вашингтона и из Брисела, Миливојевић чита да иду у једном смеру – узми или остави. Због рата, каже, расте и цена дијалога Београда и Приштине.

"Изузетно је тешка позиција Србије, зато што Србија има испред себе три ствари које на неки начин мора да превазиђе – прво да не одустаје од ЗСО као претходно питање и да то мора да буде на дневном реду, друго да не прихвата позицију Приштине где једино може да се разговара о признању и ни о чему другом и треће да не прихвата да овај план буде узми или остави, дакле она га је схватила као основу за разговоре", нагласио је Миливојевић.

Европски предлог, са којим јавност није до краја упозната, садржи 10 тачака. Како је раније рекао шеф државе, црвене линије за Србију су – признање независности Косова и столица у Уједињеним нацијама. Приоритет свих приоритета за руководство у Србији је формирање ЗСО.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара