Ирак не мења став о Косову

Србија и Ирак деле исто мишљење, када је реч о међународном праву и територијалном интегритету и суверенитету, рекао министар Јеремић после разговора у Багдаду премијером Нури Ал Маликијем.

Србија чврсто подржава територијални интегритет Ирака и исти однос Ирак има према Србији, изјавио је ФоНету министар спољних послова Србије Вук Јеремић, после разговора у Багдаду са ирачким премијером Нури Ал Маликијем.

Јеремић је напоменуо да је Ирак био изложен притисцима да призна једнострано проглашену независност Косова, укључујући и уочи његове данашње посете, али да та земља неће мењати свој став.

Према речима јеремића, Србија и Ирак деле исто мишљење, када је реч о међународном праву и територијалном интегритету и суверенитету.

Две земље се залажу мир и стабилност у својим регионима, као и за остваривање просперитета на начин који је у складу са међународним правом, нагласио је Јеремић.

Српски шеф дипломатије је подсетио да су обе земље прошле кроз тежак период, прецизирајући да су имале санкције, рат, дуготрајну политичку нестабилност и наслеђене проблеме, али су данас демократске и мирољубиве државе.

Дипломатски односи на нивоу амбасадора

Према речима Јеремића, на састанку са премијером Ирака договорено је да две земље од наредног месеца дипломатске односе дигну на ниво амбасадора, уместо досадашњих
отправника послова.

На састанку је разговарано и о економској и сарадњи у областима одбране и образовања, додао је Јеремић и најавио да ће се студенти из Ирака од следеће године школовати на војним и цивилним универзитетима у Србији.

"После тешког периода и за нашу и за њихову земљу, очекујемо да ће се односи вратити на онај стари ниво. Након овог састанка, имамо разлога да будемо оптимисти", нагласио је Јеремић.

Шеф српске дипломатије се састао и са министром енергетике Вахидом Ал
Абдулијем, са којим је договорено да ирачка делегација следећег месеца дође у Србију и разговара о сарадњи у електропривреди.

Јеремић је подсетио да Ирак обнавља своја постројења и да су предузећа из Србије некада много радила у тој земљи.

Према речима Јеремића, делегација Министарства пољопривреде Србије позвана је да посети Ирак.

Поред Јеремића, у делегацији Србије су били и његов помоћник за билатералну сарадњу Здравко Понош и помоћник министра одбране Илија Пилиповић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара