Читај ми!

Радови у селу Дрен за данас прекинути, Срби не одустају од протеста

Житељи села Дрен и других заселака код Лепосавића провели су ноћ на отвореном, на путу који води ка њиховим имањима, где се ради на отварању нових путева и проширењу постојећих због градње полицијске базе. Радови су за данас обустављени, а мештани и даље протестују.

Како јавља репортер РТС-а, више десетина припадника косовске полиције било је јутрос у селу Дрен код Лепосавића.

Стигли су на место где су и ноћас протестовали мештани власници имања на којима су почели припремни радови за изградњу базе специјалне граничне полиције.

У међувремену су се повукли, али је део полицијских снага остао на месту извођења радова.

Радови на терену су за данас обустављени, потврђено је РТС-у. Како ће се наставити наредних дана није познато. Мештани и даље протестују.

Ракић упутио протестно писмо међународној заједници 

Председник Српске листе Горан Ракић упутио је протестно писмо амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Италије, Немачке, као и шефовима мисија ЕУ, Унмика, ОЕБС-а и команданту Кфора.

"Председник Српске листе Горан Ракић у име српског народа и власника земље која се отима нелегалном експропријацијом владе Аљбина Куртија, упутио протестно писмо амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Италије, Немачке, као и шефовима мисија ЕУ, Унмика, ОЕБС-а и команданту Кфора", истиче се у саопштењу.

У писму је, како се наводи, "јасно указано на кршење свих правних прописа којима је регулисано питање експропријације, те да је овај поступак неприхватљив за власнике непокретности и српски народ који живи на северу Косова и Метохије и да се ови једнострани потези разумеју као институционално насиље и отимачина српске земље од српских домаћина".

"Уједно су у писму сви позвани да хитно зауставе ове нелегалне поступке и спрече даље угрожавање мира, правне и физичке сигурности нашег народа од стране режима Аљбина Куртија", закључује се у саопштењу.

Одлука о експропријацији донета 16. јануара

Уз присуство полиције почели су радови на путу који води од магистралног пута из правца Лепосавића до засеока Засеље у Лешку, и надаље до врха брда на ком је, према одлуци владе у Приштини, извршена нелегална експропријација земљишта.

Одлуку о експропријацији приватних имања у селу Дрен и Лешку, без сагласности власника, донела је влада у Приштини 16. јануара, а након 10 дана обавестила и локалну самоуправу са детаљима о којим је парцелама реч.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво