Читај ми!

Таковска 10 – Геополитика и статус КиМ, да ли Београд може да увећа свој маневарски простор

Председник Александар Вучић у четвртак би пред посланицима у парламенту требало да каже нешто више о још необјављеном предлогу плана ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да држава трпи огорман притисак, истичући да јој је манверски простор на "врху чиоде". Борко Стефановић из Странке слободе и прaвде сматра да би смо свој положај олакшали усклађивањем са спољном политиком ЕУ. Вељко Одаловић ит СПС-а истиче да је Србији сада потребна одговорност и јединство. Милица Ђурђевић Стаменковски из Српске странке "Заветници" наглашава да основ за преговоре не треба да буде ЗСО већ Резолуција 1244 Савета безбедности УН-а.

Рат у Украјини ће за неколико недеља ићи у другу годину трајања и можемо рећи да свет није видео драматичније геополитичке промене од пада Берлинског зида, с тим да је за разлику од тог времена данас ентузијазам негативан.

У таквим околностима Београду и Приштини се из Европске уније нуди још увек необјављени план за дугорочније решење међусобних односа и статуса Косова и Метохије. Ниједна страна није показала да јој план одговара, Приштина одбија да испуни и оно на шта се до сада обавезала, док из Београда стижу поруке да је понуда веома близу али да неће ићи преко црвених линија које је држава поставила.

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за емисију РТС-а "Таковска 10" да неки хоће да представе да је реч о споразуму, а реч је о нон-пејперу.

"Даноноћно се боримо за интетрес Бограда, а маневарски простор нам је 'на врху чиоде'. Десет година чекамо примену Бриселског споразума када је потписана обавеза о ЗСО", истиче Петковић који је члан и владајућег СНС-а.

"Притисак Запада на Приштину је резултат политике Александра Вучића, покушавамо да заштитимо Србе на КиМ, користимо сва све легитимна средства да одбранимо наше интересе", додаје Петковић.

Сматра да је заслуга Београда то што Запад врши пртисак на Приштину, констатујући да Европа не жели још један конфликт на својој територији.

Одаловић: Ако Курти не формира ЗСО, ништа друго нема смисла

Вељко Одаловић из СПС-а каже да је најпре важно да се очува јединство и покаже одговорност.

Каже да је предуслов за даље преговоре формирање ЗСО. Указује на то да је важно да се хитно мора зауставити намера Куртија да замени Србе који су изашли из институција својим послушницима, јер настоји да им тако блокира повратак.

Истиче да никада није испуњена одредба да Срби добију полицијског комесара за безбедност на северу покрајине.

Према његовим речима, Курти изазива инциденте зато што није спреман да испуни своје обавезе, а довољан је "само један миг Вашингтона" да се промени власт у Приштини. 

Сматра да Запад пртиска Приштину како би сачувао образ, будући да је ЕУ гарант да ће се одредбе Бриселског споразума испунити. Изричит је да власт Аљбина Куртија није спремна да битно мења своју политику.

Ипак, наглашава да је велика ствар то што Курти није био позван на разговор у америчку амбасаду о ЗСО као и порука из Савета Европе о захтевима за чланство.

Уверен је да је ЗСО већ формирана, не било напада и застрашивања Срба на Ким.

"Ако Курти не формира ЗСО, ништа друго нема смисла", закључује Одаловић.

Стефановић: Питање КиМ надстраначко, не можемо да га бранимо ако "смо ван Европе"

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић оцењује да је проблем на КиМ са француско-немачким предлогом евидентно добио на убрзању и додатној тежини у односу на ситуацију која је била у време Бриселског споразума.

Оптужује актуелну власт да је радила све самостално без плана и преговарачке платформе, додајући да је питање КиМ надстраначко.

Понавља предлоге ССП-а о као што су Декларација о помирењу са албанским народом и формирање мешовите комисије коју би чиниле  све парламентарне странке, СПЦ, САНУ, академска заједница и невладин сектор, која би дала оквир за преговарање о KиМ. "

Сматра да Србија мора да услагласи своју политику са ЕУ како би ојачала своју преговарачку позицију. Држава треба омогући услове за живот Србима на KиМ, јер ако немамо људе на Kосову немамо о чему да причамо. Не можемо да бранимо KиМ ако се изолујемо и нисмо део Европе.", закључио је Стефановић.

Ђурђевић Стаменковски: Ако је стављена пред ултиматум, Србија треба да бира Устав

Милица Ђурђевић Стаменковски из Српска странке "Заветници" да је основа за решење проблема КиМ поштовање Устава тврдећи да је Уставни суд прогласио четири споразума постигунтим у дијалогу Београда и Приштине неставним.

Сматра да је немачко-француски предлог уцена. "Ако пристанемо на то бићемо генерација која је пристала на самоукидање", каже Ђурђевић Стаменковска.

"Ако Србија треба да бира између устава и ултиматума, Србија треба да бира Устав. Ако буде по Данијелу Ескобару ЗСО ће се свести на земљорадничку задругу. Темељ је резолуција 1244 СБ УН-а, додаје.

Наводи да су Заветници још 2017. објавили платформу за обнову суветенитета. Закључује да нам КиМ нико не може одузети, а да је друго питање да ли ћемо ми његов повратак доживети.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво