Читај ми!

Европски предлог за КиМ уочи састанака у Београду и Приштини

Став Србије о европском предлогу за решење питања Косова и Метохије је јасан - желимо наставак дијалога - каже министар спољних послова Ивица Дачић. Европски званичници и даље позивају обе стране да прихвате план. Било којој одлуци претходиће дебата у Скупштини која почиње 2. фебруара и којој ће присуствовати председник Александар Вучић.

Наставак дијалога са Приштином је за Београд једино прихватљиво решење, понавља шеф српске дипломатије. Неприхватљиво у европском предлогу је, додаје, чланство Косова у Уједињеним нацијама.

"То је веома битно зато што сам имао прилике да видим и да чујемо оцене у Бриселу да се Србија, односно Вучић понео конструктивно и одговорно за разлику од Приштине. Мислим да је то веома битно да пробамо да сачувамо наше националне државне инетресе, али и да сачувамо Србију од разних претњи, уцена, могућих санкција и свега што би могло да угрози будућност грађана Србије", рекао је Ивица Дачић.

Да је европски предлог на столу и да о њему треба размислити, подсећа амбасадор Италије - државе чији је изасланик у оквиру западне петорке недавно боравио у Београду и Приштини. 

"Важно је да сви радимо заједно како би се нормализовали односи две стране. Кључни елемент нормализације је формирање Заједнице српких општина. Верујемо да та идеја треба да се примени што пре", каже Лука Гори, амбасадор Италије у Србији.

У ту идеју не верује Приштина. Понављају - ЗСО не може бити ни предуслов ни центар дијалога.

"Заједница је пре свега захтев Србије. То није ни захтев српског народа нити аутентичан захтев међународне заједнице. Због тога, а и због одлуке уставног суда у Приштини, сматрамо да идеја није усмерена ка Србима на Косову, већ против државе Косово", каже Перпарим Криезиу, портпарол владе у Приштини.

О формирању Зајединце српских општина, косовске странке и цивилни сектор разговараће последњег дана јануара са америчким амбасадором у Приштини. Два дана касније, у Београду почиње седница парламента посвећена јужној покрајини.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво