Читај ми!

Дачић после састанака са Борељом и Лајчаком: Разумели су црвену линију Београда

Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је о дијалогу Београда и Приштине и европским интеграцијама Србије са челницима Европске уније у Бриселу. Дачић се састао са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, члановима Европске комисије и Европског парламента.

После разговора у Београду и Приштини прошле недеље, о дијалогу и могућем споразуму разговарало се и у Бриселу. Шеф српске дипломатије каже да су Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак истакли конструктиван приступ Београда најновијој фази разговора.

"Истакли су жељу да се у наредном периоду не баве сваконедељним конфликтима који се дешавају на КиМ, за које је по нашем мишљењу искључиво крив (Аљбин) Курти, већ да се дође до договора који би дао чвршће гаранције и обезбедио мир и стабилност. У том смислу су конструктивно оценили ангажман председника Вучића и Србије", навео је Дачић.

Дачић каже да су саговорници разумели да је црвена линија Београда чланство Косова у УН, као и да формирање заједнице не сме да буде спорно. Шефу европске дипломатије пренео је да позиција Београда у однос на рат у Украјини није одраз вредносног опредељења већ рефлексија на питање територијалног интегритета Србије.

Жозеп Борељ каже да је на јучерашњем састанку известио министре спољних послова држава чланица о посети европских и америчких дипломата Београду и Приштини.

"Наглашавам да би напредак у правцу споразума донео значајне предности за обе стране. То је једини начин да се прекине циклус криза на терену и смањи ризик нове ескалације. Очекујемо спремност на озбиљан и конструктивни ангажман како би рад на споразуму напредовао", истакао је Борељ.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине написао је на Твитеру да је са Дачићем разменио мишљења о нормализацији односа у контексту европских тежњи Србије.

Дачић се у Бриселу састао и са европарламентарцима, као и председником Комитета за спољну политику Европског парламента Дејвидом Макалистером и европском комесарком за унутрашње послове Илвом Јохансон.

Годишњи извештај Европског парламента о Србији

О КиМ, очекивано, било је речи у годишњем извештају Европског парламента о Србији, чији је нацрт припремио известилац за Србију Владимир Билчик.

Владавина права, нормализација односа са Приштином и усклађеност са заједничком спољном политиком ЕУ одредиће динамику даљих преговора о чланству Србије у ЕУ, наводи се у извештају.

Европски парламент подржава споразум о нормализацији односа Београда и Приштине и позива на успостављање Заједнице српских општина.

У извештају се наводи да ЕП "жали због континуирано ниског степена усклађености Србије са спољном политиком ЕУ". Наглашава се да су "неке кључне компоненте српске спољне политике у директној супротности са ставовима ЕУ" и додаје да Србија, као кандидат, мора да се држи принципа и вредности Уније.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво