Читај ми!

Мишчевић: Агенда 2030 је национални приоритет Србије

Постизање циљева одрживог развоја које садржи Агенда 2030 представља национални приоритет Србије која улаже максималне напоре како би осигурала стабилну и сигурну будућност, речено је на састанку Заједничког управног одбора за спровођење Оквира сарадње Уједињених нација за одрживи развој са Републиком Србијом 2021-2025.

Састанком, који је одржан у Палати Србија, председавали су министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, стална представница Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб и амбасадор Вук Жугић из Министарства спољних послова.

Министарка Мишчевић рекла је да су циљеви одрживог развоја, Агенда 2030 национални приоритет, а да је са друге стране "стратешки, а хоризонтални" приоритет Србије процес европских интеграција.

"Ми ту не причамо о две различите ствари већ, напротив, причамо о агенди развоја кроз коришћење процеса преговора као инструмента управо тог развоја", рекла је Мишчевић. 

Навела је да је приоритет план развоја као кровни документ стратешког плана развоја Србије узимајући у обзир све остале елементе.

"Почињемо са иницијалном фазом, а то је припрема правног оквира за израду плана развоја. То није тек једна од стратегија него она права, велика стратегија развоја где се морамо консултовати и причати са свима", рекла је Мишчевић.

Навела је да је пандемија коронавируса у великој мери отежала рад међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030, као и да се нада реактивирању рада те радне групе јер је, додала је, координација нужан елеменат спровођења стратегије.

Жугић је захвалио тиму УН на конструктивној и успешној сарадњи која, како је рекао, у значајној мери доприноси остварењу националних развојних приоритета.

"Очекујемо да ће блиска сарадња бити настављена у предстојећем периоду и у том смислу можете рачунати на нашу пуну подршку и партнерство", додао је Жугић.

Истакао је да је данас, када се свет суочава са комплексним изазовима, постизање циљева одрживог развоја више него приоритетно.

"Последица и даље актуелне пандемије коронавируса, конфликт у Украјини, кризе и сукоби у осталим деловима света, поларизација у међународним форумима као и растући проблем климатских промена додатно су оптеретиле ионако компликовану ситуацију у већини економија света и стављају на пробу нашу спремност да заједничким деловањем превазилазимо све проблеме", рекао је Жугић.

Навео је да су постављени рокови за испуњавање Агенде 2030 и додао да успех у остваривању циљева зависи од нашег односа и спремности да инвестирамо у развој и очување средине у којој живимо.

"Свесни смо колика је наша одговорност и потреба да координираним наступом пронађемо одговоре за решавање актуелних изазова. Та прилика мора бити искоришћена, а први корак у том правцу је политичка воља која мора бити праћена конкретним активностима и мерама", рекао је Жугић.

Додао је да верује да је и данашњи састанак одлична прилика да се још једном потвди посвећеност имплементације Агенде 2030, али и да се укаже на значај сарадње и узајамне размене искустава и добре праксе на свим нивоима и са свим заинтересованима странама. 

Истакао је да Србија улаже максималне напоре како би осигурала стабилну и сигурну будућност упоредо инцирајући политике базиране на циљевима одрживог развоја, те нагласио да је од усвајања Агенде 2030 Србија остварила приметан напредак.

"Полазећи од значаја свих 17 циљева одрживог развоја, међу нашим главним националним приоритетима су решавање проблема најосетљвиих и најугроженијих група, јачање економије, искорењивање сиромаштва, квалитетније образовање, питање младих, родна равноправност и оснаживнаје положаја жена, здрава животна средина и јачање институција, као и улагање максималних напора у области унапређења поштовања људских права и владавини права", додао је Жугић.

Жакоб је рекла да су приоритети дефинисани у оквиру сарадње заједнички дефинисани са свим ресорним министарствима и 20 агенција УН које учествују у том оквиру сарадње.

"Радимо са свим ресорним министарствима, Сталном конференцијом градова и општина, бројним локалним самоуправама као и са цивилном друштвом и приватним сектором. Наш приступ у оквиру Агенде 2030 је фокусиран на људе и то се одржава на тај начин да нико не буде изостављен", навела је Жакоб.

Додала је да је у контексту криза са којима смо се суочили у 2022. години, фокус био на решавању проблема неједнакости, проширењу агенде људских права и родних питања, као и решавању проблема говора мржње и дезинформација.

"Такође смо се током целе године залагали за убрзање зелене трансформације упркос новим краткорочним ограничењима везаним за раст трошкова живота, енергије и хране", додала је Жакоб.

Оквир сарадње Уједињених нација за одрживи развој за период 2021-2025 представља основ за подршку нашој земљи у три важне стратешке области - зелена трансформација, социјална заштита/демографска отпорност и владавина права, људска права, родна равноправност и добро управљање, у складу са из Агендом 2030. и Агендом за приступање Европској унији.
Заједнички управни одбор Владе Србије и Уједињених нација највише је
руководеће тело Оквира сарадње Уједињених нација за одрживи развој.