Читај ми!

Нападнут дечак у Сувом Долу

Петнаестогодишњег дечака Лазара М. претукла су јутрос четири старија Албанца у етнички мешовитом насељу Суви До, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. Лазар М. је испричао да му није јасно зашто су га напали.

Како се наводи у саопштењу, дечак је кренуо од куће јутрос пешке, када су му из аутомобила у покрету добацивали на албанском.

"Дете је сагнуло главу што је био знак албанским екстремистима да не разуме језик и да је реч о Србину, па су потом зауставили возило и претукли дечака", истиче се у саопштењу.

Додају да је дечак јутрос у пратњи оца Златка дошао у KБЦ Kосовска Митровица са видним повредама главе, хематомима и огреботинама, као и подливом испод ока, а према његовим речима нападачи су му задали више удараца и у пределу грудног коша и стомака.

"Урађена му је комплетна дијагностика и отпуштен је на кућно лечење. Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић одмах је разговарао са оцем повређеног дечака и пружио му подршку и понудио сву помоћ Kанцеларије", додаје се у саопштењу.

"После напада на српске младиће у Штрпцу и Kлокоту, још једно српско дете нашло се на мети албанских хулигана и екстремиста. До напада долази на месту где су стационирани припадници Kуртијеве косовске полиције, због наводне ‘угрожености Албанаца’ у мешовитим срединама. Истина је очигледно да је њихова намера да пружају заштиту хулиганима и екстремистима, да некажњено нападају Србе и српску децу", истиче се у саопштењу.

Нико не сме да окрене главу од овог напада и читава међународна заједница мора да погледа Лазара у очи и објасни му због чега је нападнут на свом кућном прагу, поручује Канцеларија за КиМ.

"Овде не сме бити места релативизацији напада, јер је Лазар нападнут само и искључиво зато што је Србин", закључује се у саопштењу.

Лазар. М: Није ми јасно зашто су ме напали

Лазар М. је за Косово онлајн испричао да му није јасно што су га напали.

"Јутрос сам кренуо на посао и пресрео ме је ауто. Рекли су ми нешто на албанском, ја то нисам разумео, спустио сам главу и наставио даље. Они су изашли из аута, ја сам кренуо да бежим од њих, али су ме сустигли, ухватили и онда су ме шутирали и ударали где су стигли. Ништа ми нису рекли, само су ме тукли и узели су ми телефон из јакне", рекао је Лазар.

Каже да му се тако нешто први пут десило и да никад до сада није имао проблема са комшијама Албанцима.

Додаје да га је страх због напада и да му није јасно због чега је претучен, "да ли им смета што сам Србин или нешто друго, стварно ми није јасно".

Лазаров отац Златибор је навео да му је у полицијској станици у јужном делу Косовске Митровице речено како ће бити предузето све да нападачи буду откривени, али је поручио да у то не верује.

Српска листа: Захтевамо да се одговорни пронађу, лише слободе и адекватно казне

Напад на српског дечака Лазара М. од стране групе Албанаца у Сувом Долу пред очима "Куртијевих специјалаца" је наставак плана Аљбина Куртија да се Срби застраше и протерају са Косова и Метохије, саопштила је Српска листа (СЛ).

Након покушаја убиства Стефана и Милоша у Штрпцу и пребијања Стефана Томића у Клокоту, у свега неколико недеља петнаестогодишњи Лазар М. је, како се наводи, "четврто српско дете које су напали албански екстремисти".

"Свесни да ће и овај напад неко релативизовати желимо да нагласимо да су ове силеџије и екстремисти Лазара претукли само зато што је Србин, и зато што је вишегодишња пракса да се они који нападају Србе, нашу децу и имовину не кажњавају. Диктаторски режим Аљбина Куртија својим деловањем и политичким изјавама промовише и подстиче насиље као начин за решавање политичких проблема. Оно што је најопасније је ћутање међународних представника", наведено је у саопштењу Српске листе.

Српска листа осудила је напад на Лазара, јер је, како наводе, то напад на свако српско дете, и сваку српску породицу на овим просторима.

"Уједно захтевамо да се одговорни пронађу, лише слободе и адекватно казне, као и да се најхитније појача присуство међународних безбедносних снага у српским срединама како би се есктремисти одвратили од напада на Србе, нашу децу и имовину", истакнуто је у саопштењу Српске листе.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво