Читај ми!

Вучић са Пичом: Остајемо посвећени очувању мира, за нас ЗСО кључно питање

Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом.

Председник Вучић је упознао лорда Пича са "позицијама Србије у погледу актуелне ситуације у региону, а посебно на Косову и Метохији".

"Указао сам на све већи број инцидената и једностраних потеза Приштине који суштински угрожавају безбедност и опстанак Срба и неалбанаца на КиМ", додао је Вучић на Инстаграму.

Нагласио је да Србија, као и увек до сада, остаје искрено посвећена очувању мира у региону, о чему сведоче и бројне иницијативе регионалног повезивања чији је покретач управо наша земља.

"Међутим, за нас остаје кључно питање формирања Заједнице српских општина, као преузете и прихваћене обавезе Приштине у складу са међународним споразумима, као и безбедност српског живља на Косову и Метохији, за шта очекујемо пуну подршку Уједињеног Краљевства", навео је Вучић на Инстаграму.

У саопштењу прес-службе председника Републике, наводи се да је Вучић рекао Пичу да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином, како би се дошло до компромисног решења. Такође је указао на неопходност поштовања и примене раније потписаних споразума.

Лорд Пич је рекао да Уједињено Краљевство подржава процес дијалога који се води уз посредство Европске уније. Саговорници су истакли важност присуства Кфора као гаранта безбедности.

Честитавши специјалном изасланику Пичу на именовању у Дом лордова, Вучић је захвалио британској влади на подршци и финансијској помоћи коју пружа Србији, посебно у областима као што су образовање, отворени подаци и дигитализација.

Вучић и Пич разменили су мишљења о билатералној сарадњи и идеје за њено унапређење, посебно у области одбране, енергетике и науке.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво