Читај ми!

Вучић: На Дан државности расписивање конкурса за пријем до 5.000 припадника специјалних јединица

Председник Александар Вучић најавио је после састанка са представницима Војске Србије да ће на Дан државности 15. фебруара издати наредбу као врховни командант, а начелник Генералштаба расписати конкурс за пријем младих момака и девојака у специјалне јединице ВС, до 5.000 људи.

Вучић је после састанка у Дому Гарде Војске Србије на Топчидеру, где су му представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности војске за 2022. годину, рекао да ће се војска у наредном периоду усредсредити више на беспилотне летелице и дронове домаће производње, као и да ће се радити додатно на снажењу и јачању наших специјалних јединица.

"Ја ћу на Дан државности издати наредбу као врховни командант, а затим и начелник Генералштаба расписати конкурс за пријем младих момака и девојака у специјалне јединице, до 5.000 људи", рекао је Вучић.

Истакао је да је циљ додатно снажење и јачање наших истакнутих специјалних јединица.

"Имали смо информисање о оперативним и функционалним способностима Војске Србије и сагледали све недостатке и сагледали све око додатног опремања и наоружавања и планове и у претходној и за ову годину. Морамо много више да се определимо за добијање нових средстава из одбрамбене индустрије Србије, као што смо испоручивали 'пасарсе', 'милоше', 'мале лазаре', 'гвоздике' и друго, тако ћемо и на беспилотне летелице и дронове пре свега домаће производње, да се усредсредимо и много тога да уложимо у даљи раст животног стандарда припадника војске", рекао је Вучић.

Напоменуо је да смо имали први пут после много деценија већи број примљених него оних који су напустили војску у последње две године. Вучић је додао да је зато ове године повећање плата за војску 25 одсто.

Председник је рекао да ће бити примљено до 5.000 младих у специјалне јединице, као што су 72. специјална бригада, 63. падобранска и јединица Кобре.

"Затим ниво 2, у оквиру батаљон Копнене војске и углавном извиђачких јединица, и ниво 3 у оквиру чета, у оквиру бригада извиђачких јединица", рекао је Вучић и додао да ће основна плата бити већа од 200.000 динара.

Како је рекао, то значи да ће са свим дежурствима и прековременим радом плата ићи чак и до 320.000 динара месечно.

"Дакле, желимо и да тим огромним платама подстакнемо младе да се пријаве за специјалне јединице Војске Србије", рекао је Вучић.

Оријентација на сопствене снаге

Каже да на Србију веома негативно утиче рат у Украјини, пошто не можемо да увозимо као што смо планирали и платили наоружање и војну опрему, као и због тога што не можемо да увозимо резервене делове.

"Зато морамо да се оријентишемо на сопствене снаге, погледали смо и безбедносно окружење и видели где су све безбедносни ризици, сагледали снагу свих других и своју снагу упоредили и то ћемо наставити да радимо", закључио је Вучић.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да је то министарство задовољно поступањем припадника Војске Србије, и са моралног и са патриотског аспекта, и то у кризним моментима везаним за безбедносну ситуацију на Косову и Метохији.

Вучевић је након састанка рекао да је Министарство задовољно поступањем и начином организације, као и способношћу у Војсци.

"Задовољни смо и са моралног и патриотског аспекта припадника Војске Србије у кризним моментима везаним за безбедносну ситуацију у покрајини Косово и Метохија и као држава Србија, као грађани Србије исказујемо захвалност свим припадницима Војске Србије и МУП-а који су били ангажовани, а који су били спремни да изврше сваки задатак у циљу очувања суверенитета и независности наше државе и наших грађана", казао је Вучевић. 

О подизању борбене готовости

Министар каже да је веома задовољан како су припадници војске и резервисти извршили све задатке током подизања борбене готовости због ескалације стања на терену на Косову и Метохији.

Рекао је да је задовољан јер одзив никада није био бољи као ни борбеност и оспособљеност, које су, како је оценио, биле на високом нивоу и веома добре.

"Анализирамо шта треба да унапредимо, али је задовољавајуће са даљом перспективом. Део закључка је да ће Србија наставити да улаже у одбрамбени систем ради јачања капацитета Војске Србије. Нема дана да ћемо то пропустити, јер ће нас скупо коштати", рекао је Вучевић.

На питање да ли би у Скупштину ускоро могао да уђе предлог да се Србија придружи НАТО алијанси, Вучевић је рекао да Србија има званичну политику и да је као војно неутрална држава додатно изложена притисцима. 

Састанку су поред Вучића и Вучевића присуствовали и премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи