Читај ми!

Дачић: Уклањање узрока може довести до деескалације на КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да уклањање узрока последњих догађаја на Косову и Метохији може да доведе до деескалације ситуације на КиМ, док је словеначка министарка Тања Фајон истакла да је поштовање Бриселског споразума кључно за даљу сарадњу.

Ивица Дачић је, после састанка са министарком спољних послова Словеније Тањом Фајон, истакао да је јасно шта су Срби на КиМ тражили и шта је услов да се дође до решења проблема, а то је да се престане са повлачењем једностраних потеза, како би се наставило са озбиљним дијалогом, да се пусте ухапшени Срби, да нема тајних спискова за хапшење.

Дачић је нагласио да Срби не желе да буду део инцидената, већ део мирног решења.

"Не може, док се хапсе Срби и док се одбија спровођење споразума, да се говори о новом споразуму", рекао је Дачић новинарима у Министарству спољних послова.

Поручио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у овом тренутку највећа претња за мир и стабилност, јер изазива појединачне инициденте.

Одговарајући на питање шта ће даље уследити имајући у виду да је Курти изјавио да уклањање барикада не може да прође без жртава, Дачић је рекао да су сва дешавања на КиМ последица непоштовања Бриселског споразума.

То је, како каже, узрок свега што се дешава, укључујући и барикаде које, напомиње, нису постављене да се омета саобраћај, већ су део политичког протеста због неиспуњавања и нарушавања тог споразума.

Подсетио је да Србима на КиМ није било омогућено да гласају на референдуму, да гласају на изборима, те да је на север КиМ послата косовска полиција што је супротно договору из Брисела.

Фајон: Кључно поштовање Бриселског споразума

Потпредседница Владе Словеније и министарка спољних послова Тања Фајон изјавила је да је нормализација односа између Београда и Приштине најважнија како би се обезбедио што бољи живот грађана.

Фајонова је истакла да је кључно за даљу сарадњу поштовање Бриселског споразума.

Дачић је рекао да је председник Србије Александар Вучић упознао Фајонову са проблемима на Косову и Метохији, подсетивши да је Бриселски споразум потписан пре девет година и да је јасно да премијер привремених приштинских Аљбин Курти не жели да га спроводи.

Испада као да Приштина није ни била део преговарачког процеса, а то изазива читав ланац проблема. Сви који се баве овим питање се баве интервентним гашењем инцидентних ситуација, рекао је Дачић и подвукао да је Србија опредељена за мир и дословно испуњавање свих обавеза од резолуције 1244 до Бриселског споразума.

Фајонова је истакла да Словенија жели да Србија што пре приступи ЕУ, а похвалила је нашу земљу, јер је, како је истакла, направила позитивне кораке по питању усклађивања визне политике са политиком ЕУ.

Такође, навела је да жели да Србија напредује у усклађивању спољне политике са ЕУ, међутим, како је додала, Србија је суверена држава и одлучиће сама о томе.

Захвални смо Словенији на подршци коју пружа Србији по питању европских интеграција, а понудила је и помоћ у стручним кадровима у појединим областима када је реч о реформама, рекао је Дачић.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара