Читај ми!

Кфор блокирао пункт Јариње, одржан протест на прилазу из централне Србије

Срби на северу Косова и Метохије ушли су у девети дан протеста на барикадама због хапшења сународника. Припадници Кфора поставили су барикаду са косметске стране административног пункта Јариње. Група грађана протестовала је код тог пункта на прилазу из централне Србије.

Лекари и медицинско особље Здравственог центра у Косовској Митровици налазе се такође на барикадама на северу КиМ.

"Приморани смо да будемо овде, ово је наша реакција на свакодневне, непримерене акције власти у Приштини против нашег народа", каже проф. др Златан Елек.

Подвлачи да је "ово одговор власти у Приштини, која каже да се на барикадама налазе криминалци. Ми смо обични грађани, наоружани само добром вољом за опстанак и останак на овим просторима и бићемо овде све док буде било потребно и док се не ослободе наши неправедно ухапшени грађани, а специјалне јединице, којима није место овде, не повуку са севера Косова", поручује доктор Елек.

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је данас да је апелациони суд у Приштини одбио жалбу против одређивања притвора његовом клијенту Дејану Пантићу, бившем припаднику косовске полиције који је прошле суботе ухапшен на пункту Јариње, а због чијег хапшења су Срби са севера КиМ и подигли барикаде.

"Оно што нам стоји на располагању је једно ванредно правно средство. Ми ћемо већ у понедељак предати врховном суду Косова захтев за заштиту законитости против решења апелационог суда у Приштини којим је одбио жалбу на одређивање притвора, јер су му ускраћена права која има по закону, али и људска права која су загарантована многим међународним документима, а која су формално у примени и на овом подручју", рекао је Пантовић.

Осим тога, Пантовић додаје да је у петак послао претпретресном судији који је Пантићу одредио притвор захтев да се Пантићу хитно омогући телефонски разговор макар од минут-два да би се чуо са члановима породице. 

Захтев који је Србија упутила КФОР-у за повратак наших снага безбедности и даље је без одговора. Мисија је саопштила да Кфор има капацитет да омогући безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице, на основу Резолуције 1244.  

Председник Србије Александар Вучић поручио је јуче Приштини а и свима другима да им држава Србија неће бити дата на тацни, онако како би они то волели, као и да Србија припада овом народу. Каже да је претходних дана могло да се види пуно нелогичности по питању дешавања на КиМ. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво