Читај ми!

Рама: Надреалан захтев да Србија пошаље трупе на КиМ

Премијер Албаније Еди Рама оценио је да крај ове године није добар за процес нормализације односа Београда и Приштине због раста тензија на Косову и Метохији. Сматра да је захтев Београда да пошаље трупе на КиМ "подједнако надреалан као што би био и захтев Приштине да пошаље трупе у Прешевску долину".

Еди Рама је на вечери за представнике дипломатског кора у Тирани рекао да је невероватно да се стално суочавамо са појавом барикада, застојима у процесу нормализације и "ватрогасним тимовима САД и ЕУ који трче да спасу машинерију дијалога од пламена тешке политичке реторике".

Поводом најављеног захтева Београда за повратак српских снага на КиМ, албански премијер је истакао да "Косово више никада неће бити под влашћу Београда", преноси Репортери.

Сматра да је захтев Београда да пошаље трупе на КиМ "подједнако надреалан као што би био и захтев Приштине да пошаље трупе у Прешевску долину".

"Све ово је веома далеко од онога што нам треба. Ушли смо у трећу деценију откако је ‘Косово једном заувек ослобођено од Београда’", рекао је Рама.

Додао је да ће Албанија "увек стајати чврсто уз Приштину" сваки пут када њено, како је навео, суверено право да њоме управљају њене власти у било ком облику буде доведено у питање.

"Потребне су три ствари – дијалог, дијалог и дијалог"

Сматра и да је дијалог једино решење за Београд и Приштину, самим тим и једина платформа на коју треба да се оријентишу обе стране и нагласио да је све друго "лоша политика".

"Потребне су нам само три ствари: дијалог, дијалог, дијалог. Остало је само лоша политика. Знам добро да је то лакше рећи него учинити, али свака пречица која се извуче изван тешког, чак и болног дијалога између Србије и Косова, не само за њих, већ и за цео регион, води на веома опасну територију", навео је Рама.

Како је рекао, нисмо изабрали да живимо у овом бурном европском комшилуку који се зове Балкан. "И да смо могли, заменили бисмо једни друге другим суседима".

"Као прво, не постоји друго место на овој планети на које бисмо могли да преселимо нашу земљу, а друго, сваки наш сусед је ту да остане. Зато је боље да учимо, и брзо учимо, да живимо једни са другима, да радимо једни са другима, да помажемо једни другима и боље разумемо без губљења више деценија да то треба да радимо, јер је то најбоља ствар коју можемо да урадимо да служимо сопственим интересима", наставио је албански премијер.

Поручио је да се пошаст рата мора држати даље од овог региона. "Ми ћемо увек остати, одлучно, уз 'републику Косово' сваки пут када њено суверено право да њиме управљају сопствене власти буде доведено у питање у било ком облику", напоменуо је Рама.

На крају је истакао да "нема сумње да је изградња мостова сарадње са Србијом не само исправна ствар, већ је то нешто што служи албанским интересима као земље и као нације. То је промоција мира у региону где су духови прошлости спремни да објаве рат нашој заједничкој будућности", закључио је Рама.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара