Читај ми!

Тепићева на скупу социјалдемократа у Бечу: И земље кандидати треба да бирају европосланике

Земље кандидати за чланство у ЕУ треба да бирају европосланике са правом да говоре у ЕП, изјавила је потпредседница ССП-а Мариника Тепић на скупу социјалдемократских странака Европе у Бечу.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић учествовала је на "Глобал прогресив форуму" социјалдемократских странака Европе у Бечу, где је изнела податке о паду подршке за чланство Србије у ЕУ и захтевала већу отвореност и ангажман Европске уније у процесу придруживања, саопштила је ССП.

На питање шта социјалдемократе Европе могу да ураде, Тепићева је рекла да могу да иницирају да се избори за Европски парламент спроведу и у Србији и земљама Западног Балкана.

Тако би, рекла је Тепићева, све земље кандидати имале европосланике са правом да говоре у парламенту, без права да доносе одлуке, јер ове земље нису чланице ЕУ.

"Уколико нема времена да се то припреми за следеће изборе, онда да се бар одреди квота за парламентарне делегате из ових земаља. Тиме би Европска унија јасно показала спремност да све ове земље у догледно време постану чланице ЕУ", додала је потпредседница ССП-а.

"Основати антикорупцијски регионални центар у Београду"

Тепићева је изнела и предлог да се уз помоћ ЕУ оснује антикорупцијски регионални центар са седиштем у Београду, који би се борио против организованог криминала.

Кроз такав центар би домаћа законодавства имала помоћ у тој борби, нарочито у тужилачком делу, али и у истражном делу уз Европол, Интерпол и друге истражне органе ЕУ, наводи се у саопштењу.

Сви присутни европарламентарци су подржали ту идеју.

Што се тиче најаве наставка дијалога власти и опозиције под покровитељством Европског парламента, Тепићева је рекла да "смо били незадовољни досадашњим радом, јер ЕУ није испоручила ништа и избори су били апсолутно нефер и непоштени, што је потврђено и од стране мисије ОЕБС-а".

"Без промена у начину рада, наставак рада ИПД је унапред осуђен на неуспех", истакла је Тепићева.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи