Читај ми!

Вучић са турским председником парламента: Србија у Турској види важног партнера

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Велике Народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом, са којим је разговарао о динамици билатералних односа и економске сарадње, као и о значају парламентарне сарадње.

Александар Вучић и Мустафа Шентоп су се сагласили да свеобухватна сарадња и интензивни политички дијалог показују да су односи Србије и Турске на највишем нивоу у савременој историји, што је резултат узајамног поштовања и поверења, али и изузетног личног односа двојице председника.

Председник Вучић је рекао да Србија остаје искрено посвећена регионалној сарадњи и додао да у том смислу Турску сматра за важног партнера у очувању мира и стабилности у региону.

Говорећи о економској сарадњи, председник Вучић је рекао да веома ценимо турске инвестиције, а поготово оне које су помогле напредак мање развијених делова Србије. Констатован је и раст трговинске размене, за коју су постављени амбициозни циљеви, те је у том смислу наглашен значај интензивирања рада Заједничког комитета за економску сарадњу.

Председник Вучић и председник турског парламента Шентоп сагласили су се да ће још интензивнија размена посета допринети бржој реализацији постојећих, као и договорима о будућим пројектима.

Александар Вучић је на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав" изразио задовољство због поновног сусрета са, како је навео, драгим гостом додајући да је искористио и ту прилику да упути поздраве свом пријатељу, председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану.

"Разговарали смо о динамици српско-турских билатералних и економских односа, енергетској безбедности, инвестицијама, као и о ситуацији у региону", написао је председник уз фотографију са састанка.

Додаје да је нагласио да Србија у Турској види важног партнера у очувању мира и стабилности на Западном Балкану, али и у реализацији капиталних пројеката у области инфраструктуре и енергетике, који доприносе већој сигурности свих грађана не само Србије, већ и земаља региона.

Брнабић и Шентоп о сарадњи Србије и Турске

И премијерка Ана Брнабић разговарала је са Мустафом Шентопом о билатералним односима две земље.

Премијерка је оценила да је сарадња двеју земаља на највишем нивоу, а посебно када је реч о економији, инфраструктури, туризму, у и подвукла да је Турска веома важан партнер Србије у тим областима, саопштено је из Владе.

Компаније из Турске запошљавају око 5.900 радника из Србије, посебно из руралних подручја, рекла је Брнабићева и нагласила да две државе имају изражене билатералне интересе.

Према њеним речима, уз узајамну подршку и посвећеност, завршен је пут између Тутина и Новог Пазара и наставља се сарадња на изградњи најзначајнијег инфаструктурног пројекта, ауто-пута између Београда и Сарајева.

Говорећи о Отвореном Балкану, премијерка је захвалила Шентопу на подршци коју Турска пружа тој иницијативи, као и очувању мира и стабилности у овом делу Европе.

Шентоп је рекао да су односи две земље важни за цео регион и да је уверен да ће добра сарадња бити настављена.

Истакао је туризам као важну привредну грану коју треба унапредити, јер је то сектор са великим потенцијалом.

Председник Велике народне скупштине Републике Турске закључио је да је укупна међупарламентарна сарадња у претходном периоду била веома добра, пријатељска, континуирана и да је својом устаљеном динамиком пратила тренд општих билатералних односа.

Дачић са Шентопом: Ценимо подршку Ердогана иницијативи "Отворени Балкан"

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са Мустафом Шентопом.

Дачић је изразио задовољство због сусрета са својим бившим колегом и добрим пријатељем, оценивши да су билатерални односи на веома високом нивоу, саопштено је из МСП.

Истакао је да ће, као и до сада, и у овом мандату као министар спољних послова настојати да изгради што боље односе са Турском и даље унапреди сарадњу две пријатељске земље.

Изразио је јасно опредељење за даље јачање културне сарадње, као и културних веза између наших држава и народа.

Дачић је истакао да Србија изузетно цени подршку председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана иницијативи "Отворени Балкан", као и учешће министра иностраних послова Републике Турске Мевлута Чавушогла на Самиту лидера у оквиру те иницијатве, одржаном 2. септембра у Београду.

Председник Велике народне скупштине Турске са задовољством је пренео да је током посете Србији имао веома добре разговоре са српским руководством, у којима је потврђено да су односи између Србије и Турске на изузетном нивоу.

Захвалио је Дачићу на залагању и доприносу који је на свим претходним функцијама дао унапређењу односа између две земље, поновивши задовољство што се заједнички пројекти, а на првом месту инфраструктурне инфестиције, успешно реализују.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво