Читај ми!

Расправа о буџету за наредну годину, заседање се наставља сутра

Посланици Скупштине Србије завршили су за данас рад, расправом о амандманима на буџет за 2023. годину, а заседање се наставља сутра.

У поподневном делу данашње седнице, министар финансија Синиша Мали је, одговарајући народном посланику из Посланичке групе Уједињени Павлу Грбовићу, истакао да је за две године кумулативни раст пензија био 29 одсто, док је раст инфлације био мањи, и износио 24 одсто.

 

Мали је оценио да ови подаци јасно показују да су пензије у овом периоду реално порасле и додао да се до кумулативног раста од 29 одсто долази на основу повишица од 5,5 одсто од 1. јануара ове године, затим 9 одсто од 1. новембра и 12,1 одсто за колико ће пензије бити повећане од следеће године. 

Упућено је укупно 382 амандмана од којих највише – 178, на Предлог закона о буџету. Од 178 амандмана које је поднела опозиција, 80 је одбијено. У току је расправа о више од 100 амандмана на Предлог закона о буџету. На пратеће економске законе поднето је још 280 амандмана. 

Посланици дела опозиције су негодовали због одбијања амандмана, па су седницу јутрос започели рекламирањем повреде Пословника.

Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац је оценио да су посланицима ускраћена права на реплику, да они то неће дозволити и да ће пружити отпор.

Шеф посланичке групе Зелено-леви блок Радомир Лазовић рекао је током расправе у начелу да су они амандманима желели да се средства намењена за изградњу националног стадиона преусмере на изградњу канализационе мреже, као и за санацију дивљих депонија.

Према његовим речима, тај посланички клуб је желео да утиче и на бољи положај младих, односно да се нека средства преусмере за изградњу нових студентских домова, али и да се повећају капацитети постојећих.

Иначе, почетак седнице обележио је прекид расправе после само 10 минута. Одређена је петоминутна пауза, током које су представници дела опозиције одржали конференцију за медије.

И у даљем току расправе уследила је непланирана пауза, након што је опозиција напустила клупе и стала испред њих, поново протестујући јер председник Владимир Орлић није дао реч Радомиру Лазовићу, коме је изрекао и опомену.

У парламенту су претходно полемисали министар одбране Милош Вучевић и посланик Народне странке Борислав Новаковић, коме, како тврди опозиција, није омогућено да реплицира Вучевићу.

Потом се јавио Лазовић који је рекламирао повреду Пословника негодујући због, како је рекао, понашања председника Скупштине Србије Владимира Орлића.

Наставак седнице након ванредне паузе почео је изрицањем опомена четворици посланика.

Председавајући Владимир Орлић опомене је изрекао Александру Јовановићу Ћути, Срђану Миливојевићу, Бориславу Новаковићу и Радомиру Лазовићу коме је ово била друга опомена данас.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво