Читај ми!

Потписана декларација у Тирани, нижи роминг између земаља ЕУ и Западног Балкана од октобра 2023.

Роминг декларација између дела оператора из ЕУ и оператора Западног Балкана, која је потписана у Тирани у оквиру самита ЕУ–Западни Балкан у циљу снижавања цена роминг саобраћаја, предвиђа да ће прве бенефите корисници осетити већ од октобра 2023. године, каже директор "Телеком Србија" Владимир Лучић. ЕУ је више него икада посвећена заједничкој будућности са Западним Балканом, поручено са Самита.

Владимир Лучић је, у присуству председника Александра Вучића на Самиту ЕУ–Западни Балкан, потписао декларацију у име "Телеком Србија", највећег телко оператора Западног Балкана.

Документ, за операторе који су га потписали, као и за оне који му у каснијој фази приступе, представљаће јаку основу и посвећеност оператора, како из ЕУ тако и из земаља Западног Балкана, даљем раду на дефинисању клизне скале за снижавање цена интернет саобраћаја (пренос података), која треба да буде дефинисана у мају 2023. године, при чему би се са применом нижих цена започело од октобра 2023. године, кажу у "Телекому Србија".

Након пуне примене режима "roming like home" између земаља Западног Балкана 1. јула 2021. године, започете су активности на значајнијем снижавању цена роминга и између земаља ЕУ и земаља Западног Балкана, навео је Лучић.

Ту иницијативу је координирао Савет за регионалну сарадњу РЦЦ (Regional Cooperation Counsil) и уз подршку Европске комисије и Комесаријата за придруживање (DG NEAR).

С тим у вези, одржано је пар састанака између комесара Оливера Вархељија и генералних директора оператора земаља Западног Балкана, на којима је челник "Телекома Србија" јасно изнео подршку и посвећеност тој иницијативи, сматрајући да ће повољније цене роминга недвосмислено представљати непроцењиви бенефит како за економије ових земаља, тако и за грађане оба региона.

Рад на самој Роминг декларацији координирао је "Дојче Телеком", који је током 2022. године на бројним састанцима окупио више оператора из ЕУ и из земаља Западног Балкана који су заједнички са представницима РЦЦ и Европске комисије радили на усаглашавању текста Декларације.

У Декларацији је јасно дефинисано да она има пуну подршку институција ЕУ и да чини један од битних сегмената целокупне политичке, економске и социјалне интеграције земаља Западног Балкана и ЕУ.

ЕК: ЕУ је више него икада посвећена заједничкој будућности са Западним Балканом 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел, високи представник Жозеп Борел, комесар Оливер Вархељи, као и шефови држава и влада држава чланица ЕУ и Западног Балкана, на Самиту потврдили пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у Европској унији.

Они су позвали на убрзање процеса приступања заснованог на кредибилним реформама партнера, правичном и ригорозном условљавању и принципу сопствених заслуга.

"Организација Самита по први пут у региону јасан је знак снажне посвећености ЕУ Западном Балкану и њиховом путу ка ЕУ", саопштила је Европска комисија.

Комисија констатује да "агресорски рат Русије против Украјине доводи у опасност европски и глобални мир и безбедност и наглашава важност стратешког партнерства између ЕУ и региона Западног Балкана".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да овај самит "даје јасну поруку о нашем ангажману, нашем јединству и нашем снажном партнерству".

"ЕУ је више него икада посвећена заједничкој будућности, са нашим партнерима са Западног Балкана унутар ЕУ. И користимо сваку прилику да приближимо наше регионе и наше људе. Од заједничког решавања енергетске кризе до отварања више могућности за грађане и пословне субјекте, укључујуц́и снижавање трошкова роминга. Ово је велико достигнуц́е", нагласила је она.

Самит је био прилика да се размотри напредак у имплементацији економског и инвестиционог плана од скоро 30 милијарди евра који се фокусира на водец́е пројекте у зеленој и дигиталној транзицији, одрживом транспорту, чистој енергији, подршци приватном сектору и развоју људског капитала како би се помогло премостити социоекономски јаз између Западног Балкана и ЕУ.

ЕУ је до сада потврдила финансирање 40 водећих пројеката у области транспорта, повезивања, енергетске транзиције, зелене агенде, дигиталне транзиције и развоја људског капитала, са 1,8 милијарди евра подршке ЕУ и укупном вредношћу улагања од 5,7 милијарди евра.

Комисија прецизира да ово укључује "12 инвестиционих пројеката усвојених 5. децембра, од којих је 6 пројеката у енергетском сектору захваљујући пакету енергетске подршке од милијарду евра, који се састоји од 500 милиона евра за непосредну подршку свим партнерима са Западног Балкана за ублажавање повећања цена енергије за предузећа и угрожена домаћинства, што је одобрено и биће спремно за исплату почетком 2023; и 500 милиона евра краткорочне и средњорочне подршке преко Инвестиционог оквира за Западни Балкан за унапређење енергетске транзиције и енергетске безбедности".

Комисија наводи да пакет покрива "допуну Регионалног програма енергетске ефикасности за енергетски ефикасну обнову приватних и јавних зграда, шест нових инвестиционих грантова за обновљиве изворе енергије, три грант шеме за енергетски транзицију приватног сектора и низ гаранција за подршку обновљивој енергији и енергији. ефикасност, те да се очекује да ће у сарадњи са међународним финансијским институцијама мобилисати до 2,5 милијарди евра укупних инвестиција".

Лидери су присуствовали и потписивању декларације представника телекомуникационих оператера из ЕУ и Западног Балкана о првом добровољном снижавању цена роминга између региона и ЕУ почев од октобра 2023.

Самит је такође био прилика да се разговара и продуби сарадња ЕУ са регионом у области управљања миграцијама, сајбер безбедности, образовања и младих.

Комисија је недавно одобрила 70 милиона евра за побољшање способности управљања границом и појачану борбу против кријумчарења миграната и трговине људима на Западном Балкану.

ЕУ такође појачава своју помоћ и сарадњу са Западним Балканом како би ојачала сајбер отпорност након низа великих сајбер напада у региону, укључујући нови програм од 5 милиона евра за цео регион који треба да се реализује почетком 2023.

Универзитети Западног Балкана ће такође бити укључени у иницијативу Европски универзитети у оквиру програма Еразмус+ на равноправној основи са државама чланицама ЕУ, како би се створиле додатне могућности за младе људе. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво