Читај ми!

Салвиоли: Београд и Приштина без одлагања да наставе потрагу за несталима

Специјални известилац УН за промоцију истине, правде, репарација и гаранција непонављања злочина Фабијан Салвиоли позвао је Београд и Приштину да наставе без одлагања потрагу за несталим лицима, као и да интензивирају напоре да се извршиоци тешких кршења људских права и хуманитарног права приведу правди, без обзира на њихову етничку припадност.

"Потрага за несталим лицима и сарадња између Београда и Приштине, укључујући и Радну групу за нестала лица, морају бити настављени без даљег одлагања", рекао је Фабијан Салвиоли.

Он је оценио да су се породице несталих нашле "као таоци политичких интереса и неспремности власти, које не предузимају кораке да окончају њихову патњу".

"Београд и Приштина морају да окончају исполитизоване тактике које ометају напоре у процесу промоције истине, правде и помирења који су усмерени на решавање наслеђа тешких кршења људских права током оружаног сукоба 1998-99", изјавио је Салвиоли.

Он је изразио забринутост због недостатка сарадње између власти у Београду и Приштини у погледу процеса транзиционе правде.

Салвиоли је поздравио иницијативе које су усвојиле надлежне власти у циљу омогућавања истине и правде, али је истакао да је напредак био "алармантно спор".

"Недостатак сарадње често вођен политичким агендама довео је до застоја у процесу", рекао је специјални известилац.

Експерт УН је такође упозорио на рестриктивне законске оквире који отежавају приступ репарацијама свим жртвама сукоба.

"Позивам надлежне у Београду и Приштини да унапреде своје законске оквире како би обезбедили да све жртве могу да приступе праву на репарацију без дискриминације", рекао је Салвиоли.

Он је изразио забринутост и због недовољног признавања и сећања на патње коју су претрпеле све жртве сукоба и указао да је то неопходно за процес помирења.

"Наслеђе прошлих кршења права са свом својом сложеношћу мора се адекватно и свеобухватно третирати како би се процес друштвеног помирења померио напред. Жртве се морају ставити у само средиште овог процеса", рекао је Салвиоли.

Он је позвао власти у Београду и Приштини да обнове напоре за унапређење свеобухватних програма транзиционе правде циљу постизања истинског помирења, одрживог мира и спречавања понављања насиља, наводи се на сајту Медија центра.

Током посете, експерт УН се састао са званичницима, представницима цивилног друштва и организација за људских права, преживелим жртвама ратних злочина, породицама жртава и представницима међународне заједнице.

Специјални известилац ће поднети комплетан извештај о својој посети Савету за људска права 2023. године.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво