Читај ми!

Лајчак: Очекујем нормализацију односа Београда и Приштине до краја следеће године

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да би рано пролеће 2023. године могло да буде рок за постизање споразума између Београда и Приштине. Он је за приштински канал РТВ 21 рекао да је предлог коначног решења европски предлог уз ангажовање и снажну подршку Немачке и Француске.

Лајчак је рекао да је циљ да се потпуна нормализација односа између Београда и Приштине постигне до почетка 2024. године, а оно што се не уради до тог периода, додао је, можда уопште неће бити учињено.

Специјални изасланик ЕУ каже да обе стране понављају да разумеју колико је дијалог важан за њих и да желе напредак у нормализацији односа, а да тренутна ситуација одузима много времена и енергије.

"Али наравно, да бисте могли да се фокусирате на нормализацију односа, не можете се суочити са кризом на терену. Нажалост, питање регистарских таблица и докумената одузело нам је много времена и енергије последњих месеци. Због тога сам задовољан што сада нема рока и можемо се фокусирати на ширу слику нормализације односа. Договор који смо постигли прошле среде, за мене је потврда да су стране схватиле озбиљност ситуације", рекао је Лајчак у интервјуу за приштински канал РТВ 21.

Треба бити део решења, а не проблема 

Када је реч о безбедносној ситуацији на северу Косова, Лајчак каже да су преко присуства мисије Еулекса и Кфора добро упознати са ситуацијом.

"Како смо се приближавали неким од ових рокова протеклих месеци, видели смо знаке припреме за озбиљне сукобе. Јасно смо ставили до знања да је то неприхватљиво", рекао је Лајчак.

Када је реч о улози САД у постизању договора око регистарских таблица, специјални представник ЕУ каже да имају одличну сарадњу са Вашингтоном, али и нагласио да ЕУ предводи процес, а да Сједињене Државе користе своју моћ и ауторитет да их подрже.

"Очекујемо да наши партнери на Балкану покажу да су на нашој страни и да су део решења, а не проблема. Нико у Европи и демократској заједници неће разумети насиље због издавања регистарских таблица. Тако да смо морали напорно да радимо и драго ми је што смо то спречили", нагласио је Лајчак.

Каже да је питање регистарских таблица затворено и да ће то питање бити обрађено заједно са многим другим питањима која ће бити у оквиру разовора о нормализацији.

Специјални представник ЕУ је најавио долазак у Београд и Приштину у наредним данима како би о даљим корацима разговарао са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем, јер је јаз који је настао изласком Срба из приштинских институција "ситуација која није нормална".

На опаске о пристрасности које је Приштина упитила на његову адресу и адресу високог представника ЕУ Жосепа Бореља, Лајчак каже они представљају ЕУ и да не би могли да раде свој посао да су пристрасни.

"Наш рад је под свакодневном анализом земаља чланица. Наравно, потребна нам је пуна подршка земаља чланица, коју не бисмо имали да земље чланице сумњају у нашу непристрасност. Друго питање које желим да истакнем је да ту и тамо чујемо критике на рачун ЕУ које долазе из региона, не само са Косова већ и из других делова региона", рекао је Лајчак.

Сада, како каже, следе разговори о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Желимо овај процес и договорили смо се да ће се ти разговори заснивати на документу који сам 9. септембра, уз подршку Немачке и Француске, представио премијеру Куртију и председнику Вучићу. Овај документ се бавио низом питања. Наравно, замолили смо обе стране да дају своје коментаре, што су и учинили. На основу тога желимо да идемо напред. Истовремено да је веома важно истаћи оно што су обе стране потврдиле током састанка прошле среде и што је у договору, да стране признају да се сви досадашњи споразуми из дијалога морају применити. Ово се односи на обе стране као и на све претходне споразуме", нагласио је Лајчак.

ЗСО обавеза Приштине

Када је реч о Заједници српских општина, Лајчак каже да је то обаваза Приштине коју је преузела 2013. године.

"То се мора решити у складу са овом обавезом. Став Србије за сада је да то треба створити као предуслов за наставак процеса. Став ЕУ је да то треба да буде део пакета и да би било добро да се то што пре реши и у сваком случају не може бити условљено ничим другим јер је то већ постојеће опредељење", објаснио је специјални изасланик ЕУ.

ЕУ сматра да би ЗСО требала да буде заснована на постојећим европским моделима и стандардима, јер је један од циљева дијалога приближавање Приштине Европској унији.

"Дакле, не подржавамо ниједан предлог који нема везе са Европском унијом. Има их много, постоји најмање 10 европских модела који раде и задовољавају потребе људи без икаквог негативног утицаја на функционалност земаља које их представљају", додао је Лајчак.

Не постоји рок, следећа година кључна

Специјални изасланик ЕУ је рекао да не постоји рок за постизање споразума између Београда и Приштине, али да постоји нешто попут "меког рока". Наглашава да је ЕУ, а верије и САД, ту да помогне и посредује.

"Не можемо да желимо нормализацију више од Београда и Приштине, па ако се стране не договоре, онда нема нормализације, а самим тим ни напретка на европском путу. Наставићете да се бавите питањима као што су регистарске таблице, или другим, уместо да идете ка европским интеграцијама, а мислим да то није била баш охрабрујућа перспектива. Ова ситуација би требало да се заврши пре 2024. године, пошто тада ЕУ има европске изборе и САД, тако да неће имати времена и могућности да се фокусирају на дијалог. Шта ће бити после тешко је предвидети, па зато кажем да оно што се не уради до почетка 2024. године можда уопште неће бити урађено", рекао је у интервјуу за РТВ 21 специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво