Читај ми!

Mинистар Петридис за РТС: Одличне и јаке везе Србије и Кипра, не мењамо став о КиМ

Кипар не мења став о непризнавању једностраног проглашења независности Косова и Метохије. Принципи суверенитета и територијалног интегритета за нас су неотуђиви и неупитни, рекао је на крају дводневне посете Србији кипарски министар одбране Хараламбос Петридис.

У интервјуу за РТС, кипарски министар одбране Хараламбос Петридис каже да наше народе карактеришу стабилност, висок степен међусобног поверења и разумевање.

– Као што сте рекли, ми смо земље које исто мисле. Одавно имамо одличне и јаке везе. Осим области као што су култура, религија, имамо и веома добру сарадњу у области војне опреме. Недавно је Кипар купио српски артиљеријски систем "нора".

Настављамо разговоре и о продаји наших хеликоптера Србији и проширујемо одбрамбену сарадњу и програме. Имамо билатерални програм о одбрамбеној сарадњи, који се потписује сваке године.

Он обухвата и различите војне вежбе, посете војног особља и различита питања у вези са војном сарадњом.

Последњих месеци, тензије су у неколико делова света. Каква је безбедносна ситуација у источном Средоземљу?

– Наравно, ово су изазовна времена, не само због рата у Украјини. Тешко је и због високе стопе инфлације, цена, и због других питања широм света. Морамо да нађемо решење за енергетски сектор и за цену хране, безбедност испорука хране, итд. Ситуација је изазовна и у источном Средоземљу, јер постоје честе провокације од Турске, било да је ексклузивна економска зона Кипра.

То је наравно изазов, а постоји и питање миграната које Турска инструментализује. Постоје директне линије од Турске до окупираног дела Кипра, и даље преко "зелене линије" поделе, па више од шест одсто нашег становништва тренутно чине илегални мигранти.

То је нешто што нас узнемирава, имамо много људи који траже азил. Та ситуација дотиче безбедносна питања, а када додате и да турски дронови типа "бајрактар" нарушавају наш ваздушни простор, као и због ситуације око града Вароше, затим у тампон-зони где влада прекид ватре – све то чини хибридну претњу за Кипар. Покушавамо да будемо веома обазриви када је реч о ономе што се дешава.

Кипар не мења став. Не признаје једнострано проглашење независности Косова и Метохије.

– Мислим да је отворен кипарски став око Косова и Метохије – јасан. Ми, наравно, подржавамо интегритет и увек се придржавамо правила и прописа чланице ЕУ, а то су међународно право и АНКЛОС, поморско право. Подржавамо Србију када је реч о Косову и Метохији.

Ту је наш став јасан. Србија, наравно, подржава "кипарско питање". Турска сада тражи решење са постојањем две државе, што је потпуно другачије у односу на резолуцију Савета безбедности УН и противно правилима и прописима ЕУ и међународном поморском праву.

Европске земље, чланице ЕУ и оне које то нису, јесу за налажење решења. Ми наравно треба да преговарамо и нађемо решење, а не да се намеће воља једне земље.

Шта нам можете рећи о мировној мисији припадника Војске Србије на Кипру?

– Да, наравно, постоји мировна мисија УН која надгледа безбедност и "статус кво" у целој тампон-зони, линији прекида ватре. Србија је била једна од првих земаља које су биле део те мисије и помагале на тај начин.

Велико хвала Србији, била је стално присутна на Кипру преко мисије Уједињених нација, а то је почело пре много година.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво