Читај ми!

Брнабић: Најважније да Приштина крене у оснивање ЗСО

Председница Владе Ана Брнабић рекла је, после састанка са премијерком Француске Елизабет Борн, да Париз пружа пуну подршку Србији на европском путу. Најважније је да се настави дијалог Београда и Приштине, каже премијерка поводом изјаве председника Немачке да је немачко-француски предлог сада постигао успех и да се прихвата.

Премијерка Брнабић је рекла да се о новим предлозима за КиМ не може говорити док се не примени старо договорено у дијалогу Београда и Приштине - Бриселски споразум и формирање Заједнице српских општина.

Брнабићева је, поводом изјаве председника Немачке Франка-Валтера Штајнмајера да је немачко-француски предлог сада постигао успех и да се прихвата, рекла да Приштина мора да крене у оснивање Заједнице српских општина.

"То је полазна тачка пре свега. Друго, уколико се споразум није имплементирао и Приштина не испуни обавезе из Бриселског споразума, не знам ко ће гарантовати било који споразум", истакла је премијерка.

Најважније је, каже, да радимо на договореном – да Приштина коначно крене на оснивање ЗСО и да се Срби врате у институције, да имамо додатну стабилност и простор да разговарамо о неким другим предлозима и наставимо дијалог Београда и Приштине.

Истакла је да Србија има пуну подршку Француске да потписани споразуми морају да се спроведу.

"Драго ми је што ћу у наредном мандату Владе, заједно са премијерком Борн, радити на томе да додатно ојачамо политичке и економске односе две земље", рекла је Брнабићева.

Премијерка је навела да је на састанку највише било речи о продубљивању економских односа између Србије и Француске, истичући да је досадашња сарадња две земље на изузетно високом нивоу.

Елизабет Борн је премијерку Брнабић дочекала испред Палате "Матињон", уз Гарду, на црвеном тепиху.

То је други пут ове године да се премијерка Брнабић састаје са премијером Француске - у фебруару се састала Жаном Кастексом. 

Премијерка Брнабић, у оквиру наставка посете Паризу, састала се са генералним секретаром Организације за економску сарадњу и развој Матијасом Короманом, као и руководством иницијативе "Глобално партнерство за вештачку интелигенцију".

Брнабићева је разговарала и са представницима компаније "РАТП ДЕВ", која ће у Београду радити на пројекту изградње метроа.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво