Читај ми!

Жиофре: У тешким тренуцима да будемо једни са другима; Брнабић: Препоруке ЕП контрадикторне

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре оценио је да је главна порука данашњег састанка премијерке Ане Брнабић са амбасадорима земаља чланица ЕУ да су Србија и Унија на истој страни када је реч о аспирацијама да Србија постане пуноправна чланица ЕУ.

Емануел Жиофре је, након састанкана заједничкој конференцији са премијерком, рекао да је то заједнички интерес, те да напредак Србије зависи искључиво од напретка у реформама у области владавине права и напретка у дијалогу са Приштином.

Наводећи да су на састанку добили најновије информације о уставним реформама и разговорима са Венецијанском комисијом, Жиофре каже да Србија мора да спроведе те реформе до истека рока.

Како каже, на имплементацији медијске стратегије и Акционом плану, било је кашњења, али амбасадори цене то што постоји тежња у Влади и код министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића да се све сустигне.

Када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине, Жиофре је истакао посвећеност представника ЕУ.

"Уложили су велике напоре, ценимо што смо успели да се постигне договор уз посредство ЕУ, чиме су спречене даље реформе, које нису никоме у интересу", казао је Жиофре.

Истакао је да Унија цени конструктивну улогу Србије и председника Александра Вучића када је реч о дијалогу са Приштином.

Теме данашњег састанка 

На данашњем састанку разговарано је и о усаглашавању спољне политике, а Жиофре каже да је то важна тема у контексту, како наводи, руске агресије на Украјину.

"Суочени смо са бруталном агресијом и постоје одређена очекивања да се усклађеност Србије побољша у том домену и рачунамо на Србију да буде са нама у овим тешким тренуцима за европски континент", рекао је Жиофре додајући да ЕУ цени то што је Србија била уз Унију у том погледу и то гласајући за три резолуције у међународним институцијама.

Према његовим речима, разговарано је и о миграцијама.

Жиофре каже да је то заједнички изазов и подсећа да је ЕУ пружила подршку Србији у суочавању са миграцијама.

Такође, каже да је ту и питање визне политике, а да су данас разговарали и о енергетици.

"Сви смо суочени са тешком ситуацијом и заједно радимо на успостављању интерконектора између Србије и Бугарске", рекао је Жиофре и подсетио на 165 милиона евра које је ЕУ дала Србији како би се ублажили негативни ефекти енергетске кризе.

"То је показатељ да иако Србија још није чланица ЕУ, Унија стоји уз Србију. Морамо у тешким тренуцима да будемо једни са другима", казао је Жиофре.

Брнабић: Препоруке ЕП вредносно контрадикторне у смислу принципа

Премијерка Ана Брнабић оценила је да су препоруке које је за Србију усвојио Европски парламент вредносно контрадикторне у смислу принципа.

Она појаснила да се једна препорука односи на усклађивање са санкцијама Русији, јер је та земља прекршила територијални интегритет међународно признате државе, а у другој се тражи да се Србија сама одрекне свог територијалног интегритета.

"Једна препорука каже да Србија може да постане члан ЕУ само уколико се сагласи са санкцијама Руској Федерацији, јер је Русија прекршила територијални интегритет једне међународно признате државе, са чим се ми слажемо. А друга препорука је - ви можете да наставите свој европски пут само ако се сами одрекнете свог територијалног интегритета. Тако да је поимање територијалног интегритета и неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава каква је Украјина или Србија, у препорукама одређених парламентараца, потпуно вредносно контрадикторно", казала је премијерка.

Како наводи, у једном тренутку Србија треба да се усагласи са санкцијама зато што је неко прекршио територијални интегритет који је неповредив, а онда у другом тренутку не само што је наш територијални интегритет повредив, него сами треба да га се одрекнемо.

"Тиме нису учинили велику услугу ни нашем европском путу, а ни проширењу ЕУ", оценила је Брнабићева и додала да такви сигнали који иду од одређених европарламентараца према Србији, свакако не помажу популарности ЕУ у Србији.

Када причамо о европском путу Србије, казала је премијерка, заиста је важно да имамо јаку подршку наших грађана на том путу.

"Не можемо то сами, не можемо стално да слушамо председника Александра Вучића колико нам је важна ЕУ, да је то најбоље за нас, да одатле долази највише инвестиција, да нам је то највеће спољно тржиште, да у вредносном смислу владавине права то јесте најбоље друштво, а да онда од неких европарламентараца имамо овакве препоруке за Европску комисију", наводи она.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво