Читај ми!

Амбасадор Индонезије: Одлични односи две земље, доста посла на економском плану

Амбасадор Индонезије у Београду Мохамед Чандра Виђа Јуда каже за "Радио Београд 1" да су односи Србије и Индонезије су одлични, без икаквих несугласица на политичком плану и да се две земље међусобно подржавају у међународним организацијама.

Мохамед Чандра је у интервјуу навео да би требало урадити још доста на економском плану и на унапређењу трговинске размене, али верује да све иде у позитивном смеру.

"Тренутно у Србији постоје три наше инвестиције. Привредне коморе наших земаља одлично сарађују. Наредни корак би могао да буде договор о 'везаној трговини', односно о размени појединих производа", наводи Чандра.

Указује на то да је Индонезија тржиште од 280 милиона људи, које би могло да буде значајно за српску пословну заједницу.

"Неопходно је да покажемо предности свог тржишта, а то би требало да важи и за вашу земљу, када се ради о привредницима из Индонезије. Тренутно смо при крају формулисања меморандума о разумевању у вези са пољопривредом. Kада буде потписан, сигурно ће дати снажан подстицај развоју економских односа", наглашава Чандра.

"Србија да искористи економски потенцијал Индонезије и АСЕАН"

Мохамед Чандра сматра да би Србија требало да повећа сарадњу са Асоцијацијом држава Југоисточне Азије (АСЕАН).

Како истиче, АСЕАН, која обухвата 10 земаља и више од 600 милиона људи, успела је да створи праву економску заједницу. Каже да је АСЕАН сада треће тржиште на свету по броју становника, а до краја деценије Индонезија би требало да постане четврта економија света.

"Такође, Индонезија је део Регионалног економског партнерства, које је АСЕАН успоставио са Kином, Јапаном, Јужном Kорејом, Аустралијом и Новим Зеландом. Ради се о трећини светског становништва и трећини светског БДП-а. Сигурно би такав економски потенцијал био значајан за Србију и надамо се да ћемо успети да нађемо начин да то искористимо за добробит обе земље", додаје Чандра.

О самиту Г20 на Балију

Амбасадор Индонезије је за Први програм Радио Београда говорио и о недавно одржаном самиту Г20 на Балију, који је, према његовим речима био врло успешан.

"Покренули смо Фонд за пандемију који је до сада већ успео да обезбеди око милијарду и по долара. Успоставили смо и Фонд за отпорност и одрживост, под окриљем Међународног монетарног фонда. Више од 86 милијарди долара биће издвојено за државе које пролазе кроз кризу. Разговарали смо и о безбедности у снабдевању храном и о климатским променама. Мислим да је најважније то што је Индонезија успела да посредује између различитих позиција и интереса."

Мохамед Чандра указује на то да се на међународном плану Индонезија увек залагала за поштовање повеље Уједињених нација и међународног права, како би свакој земљи био гарантован територијални интегритет.

Поводом разорног земљотреса који је недавно погодио индонежанско острво Јава, амбасадор Индонезије је рекао да је приоритет власти да помогне повређенима и свима који су угрожени након потреса и да у томе сарађују са својим суседима и са међународним организацијама.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво