Читај ми!

Борељ: Спречена опасност од избијања још једне кризе на КиМ

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ каже да договор Београда и Приштине спречава опасност од избијања још једне кризе која је могла да изазове ескалацију насиља на северу Косова и Метохије. Борељ се нада и наставку разговора о француско-немачком предлогу.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ каже да је задовољан због договора о регистарским таблицама, који је јуче постигнут у Бриселу, јер ће то помоћи да се превазиђе криза и да ће сада фокус разговора моћи да се пребаци на "нормализацију односа између Београда и Приштине".

"Јуче када сам слетео у Барселону могао сам да поделим да је до договора дошло захваљујући медијацији ЕУ и мом представнику који је водио разговоре", рекао је Борељ на конференцији за штампу након седмог Регионалног форума Уније за Медитеран.

Истиче да су Београд и Приштина прихватили предлог који ће помоћи да се превазиђе криза.

"Сада коначно можемо да се фокусирамо на оно што је најважније, а то је успостављање нормалног односа између Београда и Приштине", рекао је високи представник ЕУ.

Наглашава да је Београд пристао да престане са издавањем таблица, а да се Приштина обавезала да престане са применом казнене мере које је најавила.

"Мислим да је предлог разуман. Обе стране су рекле и да ће оно што је потписано раније бити имплементирано", истакао је Борељ.

Додаје да је договорено и да се у Бриселу наставе разговори о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Мислим да је ово веома важан договор и да спречава опасност од избијања још једне кризе која је могла да изазове ескалацију насиља на северу Косова и Метохије", рекао је Борељ.

Борељ је изразио наду да ће уз подршку међународне заједнице, бити настављени и разговори о предлогу који има пуну подршку Немачке и Француске, како би се постигло трајно решење у односима Београда и Приштине.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво