Читај ми!

Брнабић: Не очекујем да Европска комисија поступи по препорукама Европског парламента

Премијерка Ана Брнабић не очекује да ће Европска комисија поступити по препорукама које је усвојио Европски парламент у вези са Србијом, јер, истиче, не види ниједан правни основ за то.

Премијерка Србије наглашава да усвојене препоруке немају снагу резолуције, и Европска комисија може да их узме у обзир и поступа по њима, али може и супротно.

Брнабићева је навела да је препорука, поред тога што се од Србије тражи да уведе санкције Русији, и да дође до међусобног признавања са тзв. Kосовом.

"Те две препоруке имају исту тежину и не знам зашто се у нашим медијима говори о једној препоруци, а не и о другој, зато што у ствари те две препоруке показују карактер овога што је сада прошло у Европском парламенту, а што ја не мислим да је у интересу Србије и не мислим да је фер", рекла је премијерка Брнабић.

Она је додала да је сигурна да препорука ЕП није ни у складу са међународним правом, нити са Резолуцијом СБ УН 1244.

"Тај документ је супротан резолуцији СБ УН тако да ја немам очекивања да ће Европска комисија поступити по тим препорукама, пре свега зато што ЕK мора бити статусно неутрална и зато што постоји пет држава чланица које не признају незваисност Kосова", рекла је Брнабић.

С друге стране, то што стоји у препорукама не стоји у преговарачком оквиру, нагласила је премијерка.

"Преговарачки оквир је у складу са резолуцијом СБ УН 1244, он даје прецизну методологију за преговарање, можете назадовати само ако немате значајан напредак у области владавине права и ништа друго. Тај оквир сасвим јасно ставља као дефиницију да је усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ мора бити постепено и треба да буде 100 одсто у тренутку када се приступи ЕУ", рекла је Брнабић.

Она је подсетила све посланике у ЕП који су гласали, а препоруке да Србији још није отворено поглавље 31.

"Не знам на основу чега мењају стандарде и оквире преговора или желе да их промене, јер ништа од тога што они говоре у препорукама није у складу са оквиром, али то је један политички сигнал од стране одређених европарламентараца", навела је премијерка Брнабић.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво