Читај ми!

Дачић и Тајани о ситуацији на КиМ: Једнострани потези не воде решењу

Очување мира и стабилности је кључно за цео регион Западног Балкана - порука је после састанка српског државног врха са италијанским министрима спољних послова и одбране. Званичници две земље сагласили су се и да једнострани потези не воде решењу, као и да се сви договори у оквиру Бриселског споразума морају имплементирати.

У Београду, пре одласка у Приштину последње тензије на тој релацији, министар спољних послова Италије оценио је као одаљавање од решења. Подвлачи - та земље спремна је да уради све што је у њеној моћи да се тензије смање.

"Веома ценим конструктивни став који је јуче Србија показала током сусрета са Борељом. Оно што ћу ја данас у Приштини рећи јесте да апсолутно нису потребни унилатерални потези и да Италија свакако сматра, као и њени војници, чији се контингент налази на Kосову, да је мир нешто што морамо да чувамо", рекао је Антонио Тајани, министар спољних послова Италије.

Ивица Дачић се захвалио италијанским војницима у оквиру КФОР-а на Косову и Метохији.

"Који заиста пружају не само заштиту физичку, већ и психолошку сигурност српском народу и српским свештеницима на KиМ", навео је Дачић.

У мисији KФОР-а у јужној покрајини, италијански војници су најбројнији. Рад њих око 700 министри одбране две земље оценили су као професионалан. Вучевић и Kрозето анализирали су и заједнички ангажман Србије и Италије у мисији УН у Либану, а шефови дипломатија договорили су и заједничке активности у другим областима.

"Још једна тема којој Италија придаје велику важност су мигранти. Видели смо да и српске власти придају велику пажњу томе и да су свесни опасности које те миграције носе. Неопходно је да радимо заједно и решавамо та питања, посебно на Балканској рути", рекао је Тајани.

"Србија жели веће присуство Италије у региону и да је спремна да даље развија наше биалтералне односе. Почев од политичке сфере, заједничке седнице две владе, бизнис форума, па до економских односа, развоја наше спољнотрговинске размене", истакао је Дачић.

По броју инвестиција у нашој земљи, Италија је у самом врху листе. Економско партнерство две земље креће се од традиционалних сектора попут аутомобилске индустрија, одеће и обуће до нових области као што су дигитализација и енергетска транзиција.

О продубљивању сарадње, али и ширењу на друге сфере, гости из Рима разговарали су и са председницом Владе и председником Србије.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво