Читај ми!

Вучић, Орбан и Нехамер потписали Меморандум о борби против илегалних миграција – три земље крећу у заједничку акцију пре краја године

Председник Александар Вучић, мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер потписали су на самиту у Београду Меморандум о борби против илегалних миграција. Вучић је истакао да је број илегалних миграната готово удвостручен у односу на прошлу годину и да желимо да одбрамбену границу за Мађарску у Аустрију и Србију померимо на југ, чиме штитимо и своју земљу и Европу. Канцелар Нехамер је истакао да постоји јасна подршка Аустрије српском путу у ЕУ, која има важну безбедносно-стратешку улогу и важан је партнер. Орбан је поручио да мигрантима треба појаснити да преко мађарске границе нема преласка.

У Београду је данас одржан други трилатерални састанак Србије, Мађарске и Аустрије.

Први самит о илегалним миграцијама одржан је 3. октобра у Будимпешти, где је председник Вучић најавио да ће Србија, што је био резултат договора тројице лидера, до краја године у великој мери ускладити визну политику са ЕУ.

"Тиме ћемо онемогућити да неко користи Србију као долазну земљу не због стварних потреба, већ за илегалне миграције ка западу", истакао је тада Вучић. На самиту у Будимпешти покренута је заједничка акција три земље у борби са илегалним миграцијама како би се смањио притисак на границе три земље, а тројица лидера разговарала су и о међусобној помоћи током кризе када је реч о енергентима и храни.

Тада је договорено да следећи састанак буде одржан на министарском нивоу у Београду, на коме ће бити разрађен акциони план за сарадњу три земље у спречавању илегалних миграција.

На министарском састанаку Србије, Аустрије и Мађарске, који је у Београду одржан 6. октобра, тадашњи министар полиције Србије Александар Вулин рекао да су три земље веома забринуте због притиска миграната на границама, као и да ће Србија добити велику помоћ Аустрије и Мађарске да би заштитила своју границу према Северној Македонији од прилива илегалних миграната.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се