Читај ми!

Борељ сутра на министарском састанку о разговорима с Вучићем и Куртијем

Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ сутра ће, на Савету за спољне послове ЕУ, известити шефове европских дипломатија о разговорима са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, које је имао на маргинама Париског мировног форума.

Жозеп Борељ је рекао после сусрета с Александром Вучићем и Аљбином Куртијем, да је циљ састанка у Паризу био да се одговори на критичне изазовеу односима између Београда и Приштине, а разговори су се, како је навео, "фокусирали на помоћ странама да пронађу хитно потребна решења за тренутну кризу и одржавање мира и стабилности на терену".

Састанцима је присуствовао и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Министарска дебата сутра ће бити фокусирана пре свега на односе Београда и Приштине и биће неформална. То значи да сутра неће бити објављени закључци са дискусије.

Високи представник Борељ ће пренети суштину тих разговора на конференцији за медије.

Борељ и шефови ЕУ дипломатија ће сутра у Бриселу тражити начин да убеде Београд и Приштину да поштују преузете обавезе у оквиру дијалога.

Како је Борељ рекао после сусрета у Паризу "косовски Срби би требало одмах да се врате у косовске институције и да наставе са својим дужностима".

"Приштина би требало да усклади своје поступке о регистарским таблицама са ранијим споразумима и да, без даљег одлагања, покрене преговоре о успостављању Заједнице српских општина", поручио је Борељ.

Очекује се да ће Борељ и сутра поновити своју поруку из Париза, упућену Београду и Приштини да "морају да се конструктивно ангажују и покажу спремност за компромис и поштовање својих обавеза" и да је важно суздржавање од било каквих једностраних акција и запаљиве реторике.

Став ЕУ, као што је то више пута било подвучено у Бриселу, је да је од великог значаја, у актуелном геополитичком окружењу, да се преко преговора крене ка нормализација односа између две стране, што је кључни фактор за њихово напредовање на европском путу.

Како је рекао портпарол Бореља, Петер Стано, ескалација ситуације између Београда и Приштине доводи у опасност "године рада и резултата и то може да има последице" не само на Београд и Приштину већ и за регион.

Министри и о Западном Балкану 

У току министарског састанка разговараће се и о другим проблемима земаља региона.

Високи европски званичник је изјавио да ће се разговарати о озбиљним уставним проблемима у Црној Гори као и о Босни и Херцеговини и томе како да земља напредује на европском путу, посебно после препоруке Европске комисије да Сарајево добије статус кандидата.

Званичник сматра да ситуација на Балкану није лака и да је пуна изазова те да се ЕУ као никад досада посветила Западном Балкану.

Сутрашњи министарски састанак такође је припрема и за самит ЕУ-Западни Балкан заказан за 6. децембар у Тирани.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво