Читај ми!

Вучић након састанка с Макроном: Не долази у обзир да се о ЗСО расправља у оквиру француско-немачког плана

Председник Србије Александар Вучић је након састанка с француским председником Емануелом Макроном одбацио идеју да се о Заједници српских општина на Косову и Метохији расправља у оквиру француско-немачког плана за КиМ. Наводи да је током састанка, поред ситуације на КиМ, било речи и о билатералним односима Србије и Француске и европској перспективи Србије. Очекује да ће Макрон посетити Србију почетком следеће године.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу да је имао веома добар и садржајан разговор о многим важним темама са француским председником и да је задовољан што је дошао у Париз и имао прилику да дуго разговара са Макроном.

"Постоје ствари о којима не могу да говорим. Разговарали смо о ситуацији на КиМ, разговарали смо о нашим билатералним односима. Почетком следеће године се надам и очекујем посету француског председника нашој земљи", истакао је Вучић.

Додао је да је понео сва документа која говоре и потврђују оно што јесу ставови Републике Србије и предао их и да је говорио о озбиљности приступа Србије и о фрустрацијама нашег народа и како изгледа када неко десет година не испуни оно што мора да испуни и што је потписао.

Поручио је да "српска реч вреди много више него нечији потписи".

"Говорили смо и о европској перспективи Србије, али смо говорили и о свим питањима и о нашој сарадњи, наших привредних комора, МЕДЕФ-а, напретку нашег аеродрома, Ванси фантастичан посао ради и сви људи који путују могу да виде како наш аеродром изгледа и како ће да изгледа", рекао је Вучић.

Навео је да Макрона дожвиљава као искреног пријатеља Србије и да му се чини да он поштује што говори истину и да урадимо оно што кажемо.

"Дуго се познајемо и верујем да је још много тога доброг пред нама. Верујем да можемо велике, велике ствари да потписујемо у Београду када дође и биће ту много детаља о којима ћемо да говоримо. Није данас прави тренутак за све", рекао је Вучић.

О француско-немачком плану

Председник Вучић је одбацио идеју да се о Заједници српских општина на Косову и Метохији расправља у оквиру француско-немаћког плана за КиМ.

"Како мислите да нам неко ставља нешто што тобож треба да добијемо некаквим закључним споразумом, а то је требало да буде у првом споразуму. Ми смо мало и слаби, нисам нешто нарочито паметан, али нисам ни идиот. Немојте да правите од свог руководства идиоте. Нема ништа од тог посла", одговорио је Вучић на питање новинара о спекулацијама медија да постоји план у три тачке за решење актуелне ситуације на КиМ чија је суштина да се Србија сагласи да се о захтеву за ЗСО расправља у оквиру француско-немачког плана.

Замољен да прокоментарише изјаве америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера који је рекао да је забринут због 21. новембра (за када је Курти најавио казне за Србе који нису пререгистровали аутомобиле) и да што пре треба расправљати о ЗСО Вучић је рекао да је Ховенијер с правом уплашен.

Као што сам и ја уплашен, додао је, јер је после јулске кризе, крајем августа у Бриселу рекао да имамо проблем са личним картама.

"Рекао сам ми ћемо предочити нешто што није лако за нас, али је то у оквиру наше политике и Отвореног Балкана и то је нешто што је немогуће да неко одбије. Да би превазишли ту ситуацију, али око таблица је то немогуће", навео је Вучић.

Он каже да су га тада молили да то уради, да ће они преузети на себе бригу око таблица.

"Рекли су ‚наш је посао да убедимо Куртија да се то реши другачије‘ и као што видите, није се решило ништа", рекао је председник Србије.
Додао је да говори ствари које не мора, само да би показао како смо сатерани у ћошак, што су Срби са целог Косова разумели и сад је, како истиче, много теже.

"Како ћу ја сад да им кажем да се сутра врате у институције? Срећом, они су сами поставили услове. Нема од тог посла ништа, док се не испуне оба услова и то је то", поручио је Вучић.

Вучић не верује да ће се састати с Куртијем 

На питање новинара да ли постоји могућност сусрета са Аљбином Куртијем, Вучић је навео да је постојала и да је он увек спреман, али да не верује да ће сусрета бити, а да је са Макроном разговарао о многим стварима.

"Срби су јасно написали у свом званичном саопштењу шта су услови за повратак у институције, а од тога смо веома далеко", истакао је Вучић и поновио да је имао веома добар састанак из угла билатералних односа са Француском, а да, што се односа са Приштином тиче, не постоји разлог због којег би био оптимистичан.

Навео је да је у Париз донео документа о таблицама.

"Показао сам их Емануелу Макрону. Ево, председниче, изволи. Је л' овде пише: KS/RKS. Па пише. Ја само то тражим, али они неће то да дају зато што су то једностраном одлуком укинули 2020. године, зато што су то статусно неутралне таблице. Само то тражимо, само тражимо оно што пише. Само да нам нико не измишља оно што не пише. Ништа више од тога", навео је Вучић.

"Закључци Савета за националну безбедност донети на почетку сукоба у Украјини су суштина наше политике" 

Председник је рекао да су закључци Савета за националну безбедност, донети када је почео сукоб у Украјини, суштина наше политике, све оно за шта се боримо - независност и поштовање става Србије, а да тога можемо можда да се одрекнемо у случају да "буквално имамо Дамаклов мач над главом".

Вучић је то навео одговарајући на питање новинара да ли је сада тренутак да уведемо санкције Русији и подсетио да је данас скоро 270 дана од када је почео сукоб у Украјини и да је, после четири дана, изашао у јавност са закључцима Савета за националну безбедност.

"Било је нас седморо или осморо у кабинету, од премијера до многих других. Није писала моја секретарица, није писао некакав тим, неки новинари или не знам ко, лично сам својом руком писао зкаључке, па је то тек после тога прекуцано. Ти закључци су политика коју водимо, ти закључци су мој живот, живот Србије, слободне и слободарске", рекао је Вучић.

Додао је да су ти закључци издржали 270 дана најтежих притисака у савременој српској историји и да су они наша суштина - да чувамо међународно јавно право, осудимо оне који крше међународно јавно право и уђу на територију других земаља, али исто тако да не водимо политику санкција, посебно не према онима који су нас заштитили 2015. године и који су нам помагали по питању очувања територијалног интегритета наше земље.

"То је наша суштина, политика", рекао је Вучић и додао да тога можемо можда да се одрекнемо "у случају да буквално имамо Дамаклов мач над главом", те додао да то не би крио од народа нити би слао неког другог да обавештава народ, већ би то учинио он.

"Имамо ли у овом тренутку баш мач над главом? Не, и ја то знам. Да ли је лако? Није. Да ли је једноставно? Није. Верујете ми да то нико не зна боље од мене. Нико нема такав директан контакт са свима у Европи у свету као што имам ја", рекао је Вучић.

Додао је да он најбоље зна докле можемо и да му не треба нико да му објашњава од "аналитичара и разних паметњаковића да му соли памет како је угрозио ово или оно" јер, како је истакао, није угрозио ништа.

"Пустите да водимо земљу на одговоран и озбиљан начин, а резултати све показују. Србија је слободна и независна земља. У тим закључцима је све оно за шта се боримо - за независност и снагу снагу своје Србије, за поштовање нашег става", рекао је Вучић.

"Није то писано да бисмо држали конференцију за новинаре један дан, већ да би ушло у историју како је једна мала и слободна земља сама донела своје закључке којих се држала, како је једна мала, слободна и слободарска земља могла да каже нешто другачије од свих осталих и издржала све - и пробу пријатељства и пробу одговорности и пробу поштовања међународног јавног права. То што ћу ја да чујем са милион страна 'мораш, мораш, мораш' ево видите да не морам. Kад будем морао, не због себе већ због нације, ако се то деси, онда ћу ја да изађем пред народ па то да кажем", рекао је Вучић.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво